Svet
2 ogledov

Iranski minister ignoriral Clintonovo

Mottaki je ignoriral Clintonovo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je iranskemu zunanjemu ministru Manouchehrju Mottakiju lahko rekla samo "pozdravljen", saj jo je iranski minister očitno ignoriral.

Ne zgodi se zelo pogosto, da bi se lahko Clintonova pogovarjala z iranskim zunanjim ministrom, zato je želela izkoristiti konferenco o varnosti na Bližnjem vzhodu, ki je potekala v Bahrajnu, kjer je bil prisoten tudi minister.

Glavni iranski pogajalec na pogovorih prihodnji teden v Ženevi Saeed Jalili je dejal, da se bo Iran udeležil pogovorov, kjer pa ne bodo odstopili od pravice do razvijanja jedrske energije.

"Mi pogajanja vidimo kot podlago za nadaljnje sodelovanje,"
je dejal Jalili. "Tako kot v prejšnjih pogovorih ne bomo dopustili, da bi se morali odpovedati naši pravici. To bomo še naprej zagovarjali".

Potem ko je Clitonova udeležence konference opozorila, da mora Teheran sodelovati z mednarodno skupnostjo glede iranskega jedrskega programa na šeststranskih pogovorih v ponedeljek in torek v Ženevi, je hotela nekaj besed spregovoriti še z iranskim ministrom.

"Vstala sem in zapustila svoj sedež in on je sedel nekaj sedežev naprej in se rokoval z udeleženci in ko me je videl, se je ustavil in obrnil," je dejala Clintonovoa na letalu, ki se je vračalo v Washington.

"Rekla sem: ´Pozdravljen, minister.´ Samo obrnil se je stran."

Clintonova je ob tem izrazila upanje, da se bo Iran udeležil srečanja in se tako približal mednarodni skupnosti.

Mottaki: Iran ne bo uporabil sile proti sosednjim državam
Mottaki je sicer na konferenci izjavil, da Iran nikoli ne bo uporabil sile proti svojim muslimanskim sosedam. S tem se je odzval na izjavo ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, da so zaradi jedrskega orožja v Iranu zaskrbljene tudi njegove sosednje države.

Motaki je opozoril tudi pred popuščanjem pod "zunanjimi pritiski, ki nas želijo razdeliti in ustvariti nestabilnost". Dodal je, da prisotnost tujih sil ne bo pripomogla k vzpostavljanju stabilnosti v regiji, ter pozval k sodelovanju med zalivskimi državami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.