Svet
6 ogledov

Iranski poziv k uporu proti sankcijam

Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi. EPA
V Teheranu se je začelo zasedanje Gibanja neuvrščenih držav, največje politično srečanje v Iranu po islamski revoluciji leta 1979. Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je poudaril, da bi se morali neuvrščeni "odločno spopasti z enostranskimi sankcijami nekaterih držav proti nekaterim članicam" gibanja.

Salehi je odprl zasedanje, na katerem bodo zunanji ministri držav članic gibanja pripravili gradivo za vrh, ki bo potekal v četrtek in petek. Ob tem se je državam zahvalil za podporo "legitimnim pravicam" Irana glede njegovega jedrskega programa. Zavzel se je tudi za obsodbo sankcij, ki jih je Zahod uvedel proti Iranu zaradi tega spornega programa.

Iran sicer ni edina članica gibanja, proti kateri so zahodne države uvedle sankcije. Te veljajo tudi proti Severni Koreji, ki prav tako razburja s svojim jedrskim programom, proti Siriji zaradi njenega brutalnega zatiranja opozicije in proti Zimbabveju zaradi političnega nasilja in kršenja človekovih pravic.

Za reformo VS Združenih narodov

Salehi je članice gibanja pozval še, naj izkoristijo svoj potencial in odigrajo pomembnejšo vlogo pri doseganju miru v svetu. "Iran deli zaskrbljenost številnih članic zaradi vse večje moči Varnostnega sveta Združenih narodov in potrebe po reformi na tem področju," je poudaril Salehi.

Glede Sirije so na iranskem zunanjem ministrstvu napovedali, da bodo na zasedanju predstavili nov mirovni načrt. "Članice Gibanja neuvrščenih držav nasprotujejo zunanjemu vmešavanju in terorističnim aktivnostim v Siriji, zato bo predstavljen nov predlog, ki ga bodo članice ocenile," so sporočili z zunanjega ministrstva.

Izrael obtožil "palestinske tragedije"

Med temami se je Salehi dotaknil še bližnjevzhodnega konflikta ter Izrael obtožil povzročanja "palestinske tragedije" in spodbujanja globalnega terorizma. Salehi je menil, da večina članic gibanja nasprotuje izraelski politiki proti Palestini.

Začetek srečanja je sicer zaznamovala zmeda glede domnevnega povabila vodji palestinskega gibanja Hamas Ismailu Haniji na vrh. Palestinski predsednik Mahmud Abas naj bi namreč svojo udeležbo na vrhu pogojeval s tem, da bo edini predstavnik Palestine na srečanju. V Iranu so danes zatrdili, da Hanija ni bil nikoli uradno povabljen na vrh, a palestinska stran trdi drugače.

Gibanje neuvrščenih držav združuje okoli 120 držav in izhaja iz časov hladne vojne. Takrat so ga ustanovile države, ki se niso želele izreči za pol, ki je bil pod vplivom ZDA, ali za pol pod vplivom Sovjetske zveze.

Komentarjev 1
  • Tupamaros 15:20 26.avgust 2012.

    Še pomnite tovariši? Stisnite riti in glasno prdnite.