Svet
14 ogledov

Iranski študenti nad britansko veleposlaništvo

Vdor v britansko veleposlaništvo v Teheranu
1/8
EPA
Nekaj deset iranskih študentov je danes vdrlo v britansko veleposlaništvo v Teheranu. Kasneje naj bi protestniki vdrli še v eno britansko diplomatsko poslopje in zajeli nekaj tujcev.

Današnji vdor je prvi resnejši napad na kako tuje diplomatsko predstavništvo v Iranu v zadnjih letih. O povzročeni gmotni škodi in morebitnih ranjenih za zdaj ne poročajo. Prav tako ni znano, koliko uslužbencev je bilo v času napada na veleposlaništvu, je pa do njega prišlo po izteku uradnih ur.

Jezni študentje so med drugim vzklikali "smrt Angliji" in veleposlaništvo zmerjali kot "vohunsko gnezdo", vanj metali kamenje in zažigalne bombe, iz poslopja so med drugim odnesli portret britanske kraljice Elizabete II., britansko zastavo pa je zamenjal prapor, posvečen šiitskemu svetniku imamu Huseinu iz sedmega stoletja.

Policija je sprva mirno spremljala protest pred veleposlaništvom in ni posredovala, ko je kakih 20 študentov začelo plezati čez zid. Nato so se policisti sicer odločili za akcijo in sčasoma jim je tudi uspelo prevzeti nadzor nad območjem ter protestnike pregnati z veleposlaništva.

Zajetih naj bi bilo več tujcev

Na zunanjem ministrstvu v Londonu so v odzivu na napad izrazili ogorčenje in incident obsodili kot "povsem nesprejemljiv" vandalizem. Tiskovni predstavnik Foreign Officea je iransko vlado obenem pozval, naj nemudoma ukrepa in vzpostavi nadzor nad situacijo, saj je po mednarodnem pravu dolžna zaščititi tuje diplomate in diplomatska predstavništva.

Nekaj ur po vdoru v poslopje veleposlaništva naj bi sicer od 100 do 300 protestnikov vdrlo še v neko drugo britansko diplomatsko poslopje na severu Teherana, v katerem prebivajo britanski diplomati in kjer so francoska, nemška in britanska šola, poročajo iranski mediji. Po navedbah državne tiskovne agencije Irna naj bi bilo tam v rokah protestnikov več tujcev.

Novo zaostrovanje z Iranom

Do incidentov prihaja dva dni po tem, ko je iranski parlament z veliko večino potrdil zakon o zmanjšanju diplomatskih in gospodarskih vezi z Veliko Britanijo. Zakon med drugim predvideva znižanje odnosov na raven odpravnikov poslov ter omejitev gospodarskih in trgovinskih stikov na minimalno raven.

S tem so se v Teheranu odzvali na nove sankcije, ki so jih proti Iranu sprejeli v Londonu. Velika Britanija je namreč nedavno zaradi novih dokazov, da si Teheran prizadeva razviti jedrsko orožje, odločila prekiniti vezi z iranskimi bankami, vključno s centralno banko. Podobne ukrepe sta uvedli tudi ZDA in Kanada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.