Svet
10 ogledov

Iraške begunke pristale v bordelih

Visoka rodnost muslimank je islamu mogočila pohod na vrh svetovnih religij. Žurnal24 main
Veliko mladih Iračank, ki so pobegnile pred nasiljem in revščino, je pristalo v nočnih klubih iraških sosed, kjer za majhen denar plešejo pred seksa željnimi očmi.

Samo v Sirijo je zaradi razmer v Iraku pribežalo kakih 1,5 milijona Iračanov, vendar razmere tu niso rožnate – živijo v slabih življenjskih pogojih v revnih četrtih, mlada dekleta in žene pa se, da bi pomagale preživeti svojim družinam, pogosto odločajo za prostitucijo.

Begunska organizacija Združenih narodov UNHCR to imenuje "spolnost za preživetje", izhod iz obupa za mnoge iračanske begunke, ki so ostale brez prihrankov in morale zaradi nasilja pobegniti od doma.

Starši se poleg tega pogosto odločajo za poroke zelo mladih deklet, ki večkrat pristanejo v prostituciji. Zgodnje poroke so, trdi Hana Ibrahim, vodja iraške ženske organizacije Iraqi Women's Will Association, pogosto le krinka za prostitucijo. Opozarja tudi na institucijo začasne poroke – mut'a, ki jo odobrava šiitska muslimanska tradicija kot običajne poti žensk v seksualno trgovino.

Da je preživetvena prostitucija velik problem, je potrdila tudi predstavnica UNHCR Laurens Jolles. "Vse več je primerov, ko se mlada dekleta ali ženske odločajo same ali z družino, da bodo odšle v nočne klube, da bi tako podprle svojo družino ali poskrbele za otroke," je povedala. Nekatere končajo v ujetništvu v Siriji. Tiste, ki se osvobodijo, pogosto pristanejo na ulicah in se vrnejo domov.

Zaradi slabih življenjskih razmer ali pretečenega vizuma se veliko beguncev iz Sirije vrne v Irak; statistike kažejo, da več, kot jih tja pribeži. Po podatkih UNHCR se okoli 1500 iraških beguncev vsak dan vrne v Irak, medtem ko jih državo zapusti le okoli 500. Sirija je nedavno zaostrila pogoje za vstop v državo in bivanje v njej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.