Svet
35 ogledov

Irci gredo na cesto

irska, protesti, varčevalni program
1/13
Žurnal24 main
Irske ulice so zavzeli protestniki, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, ki jih je sprejela irska vlada, da bi državo rešila iz hude finančne krize.

Irska je v nedeljo EU in Mednarodni denarni sklad zaprosila za pomoč, šlo naj bi za 85 milijard evrov. V sredo je vlada predstavila štiriletni varčevalni program, ki je pogoj za pridobitev omenjene pomoči.

Irski varčevalni program predvideva odpravo minimalne plače in ukinitev 25.000 delovnih mest v javni upravi. Ukrepi naj bi prizadeli tudi upokojence. Eden od pomembnih ukrepov je tudi zvišanje davka na dodano vrednost na 23 odstotkov do leta 2014. Uvedli naj bi tudi nove davke na nepremičnine in vodo.

Fotografije današnjih protestov si oglejte v GALERIJI.

Na ulicah Dublin se je zbralo več desettisoč protestnikov. Nekateri se bojijo, da bi se lahko protesti sprevrgli v nasilje.

Irska je druga država članica evroobmočja, ki je zaprosila za finančno pomoč. Med državami, ki bi lahko v nadaljevanju tudi zaprosile za pomoč, se največkrat omenjata Portugalska in Španija, po nekaterih podatkih pa naj bi bila v težavah tudi Belgija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.