Svet
10 ogledov

Irci na referendum junija

Irski predsednik je na enodnevnem obisku v Sloveniji zagotovil, da bo Irska potr Žurnal24 main
Irci bodo referendum o potrditvi pogodbe o Evropski uniji najverjetneje izvedli junija letos, je dejal irski premier na obisku v Sloveniji.

Irski predsednik vlade Bertie Ahern je med enodnevnim obiskom v Sloveniji na novinarski konferenci povedal, da bo Irska referendum o ustavni pogodbi najverjetneje izvedla junija letos.

Ahern je še povedal, da mora biti na Irskem pogodba ratificirana s strani parlamenta in na referendumu.

˝Upamo, da bo ratifikacija v parlamentu možna že aprila in takrat bomo prepustili odločitev o potrditvi ljudstvu, kar bo najverjetneje junija. Naš cilj je doseči ratifikacijo še med vašim predsedovanjem˝, je še povedal na konferenci, ki sta jo imela s slovenskim premierom Janezom Janšo.

Leta 2001 so irski volilci zavrnili sporazum iz Nice, ki je bil namenjen širitvi EU, kar je prisililo vlado, da je izpeljala še drugi referendum, kateri je bil kritiziran kot nedemokratičen, je pa dosegel, da so se volilci odločili za sporazum.

Slovenija pričakuje, da bo do konca junija pogodbo o EU ratificiralo vsaj 20 od 27-ih članic EU, ostale pa do konca leta. Tako bi sporazum prišel v veljavo že leta 2009.

Irska je edina država, ki bo potrditev pogodbe izpeljala na referendumu, ostale članice nameravajo pogodbo ratificirati v nacionalnih parlamentih. O datumu referenduma se še ugiba. Zadnje ankete kažejo, da je od 62 do 72 odstotka volilcev neodločenih glede pogodbe, in čeprav Irska lahko ponovno izvede referendum, je le ta malo verjeten v letu 2008.

Sporazum o reformi EU stremi k večji moči evropskega vodstva in učinkovitejši zunanji politiki, hkrati pa bi bila dana večja pristojnost nacionalnim parlamentom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.