Svet
14 ogledov

Irci zadolženi za 70 milijard evrov

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Irske banke bodo po podatkih centralne banke iz Dublina v prihodnjih mesecih potrebovale dodatnih 24 milijard evrov. Tako bo vsak Irec zadolžen za 15.500 evrov.
Stresne teste so izvedli v bankah Bank of Ireland, Allied Irish Banks, EBS in Irish Life and Permanent. Allied Irish naj bi potrebovala dodatnih 13,3 milijarde evrov, Bank of Ireland 5,2 milijarde evrov, Irish Life & Permanent štiri milijarde evrov in EBS 1,5 milijarde evrov.

Irske banke bodo po podatkih centralne banke iz Dublina v prihodnjih mesecih potrebovale dodatnih 24 milijard evrov. Z dodatno pomočjo bi jim zagotovili stabilno poslovanje, ugotavlja nestrpno pričakovano poročilo o stresnih testih, ki so ga včeraj popoldne objavili na Irskem.

Stroški znašajo že 70 milijard.
Pomoč naj bi po besedah guvernerja irske centralne banke Patricka Honohana potrebovale štiri finančne ustanove. Tako bi se celotni stroški irskih bank dvignili na 70 milijard evrov, kar pomeni 15.500 evrov na vsakega prebivalca Irske.

Stresni testi pogoj
Največja irska banka, Anglo Irish Bank, je trenutno v postopku likvidacije in je samo lani ustvarila 17,7 milijarde evrov izgube. Irski finančni sistem je zašel v težave, ko se je leta 2008 razpočil nepremičninski balon.

Stresni testi štirih irskih bank so bili pogoj, da je Irska pridobila pomoč iz tujine. Zato so mnenja, da se bo irski nepremičninski trg še krčil. Vse štiri banke bodo po besedah Honohana potrebovale zadostno količino denarja, da bi pokrile ogromne odpise zaradi slabih posojil in za povečanje rezerv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.