Svet
0 ogledov

Irci znova neodločni

Opozicija je v lansko referendumsko prepričevanje vložila veliko energije in čus Žurnal24 main
Irske oblasti čaka naporna bitka, če želijo na referendumu o Lizbonski pogodbi prihodnji mesec doseči zadostno podporo prebivalcev, je priznal irski zunanji minister Micheal Martin.

Evropski načrti o odločnejši skupni zunanji politiki in preobrazbi procesov odločanja v okviru Evropske unije so odvisni od razpoloženja irskih volivcev. Le štiri tedne pred odločanjem pa raziskave javnega mnenja kažejo padec podpore pogodbi.

 

Podpora pada

Po raziskavi časnika Irish Times Lizbonsko pogodbo podpira 46 odstotkov Ircev, za osem odstotnih točk manj kot maja. Število nasprotnikov je naraslo za eno odstotno točko, zdaj jih je 29 odstotkov. Število neodločenih se je povečalo za sedem točk, zdaj znaša 25 odstotkov.

Čeprav imajo zagovorniki Lizbonske pogodbe še vedno prednost, se je povečalo število neodločenih volivcev, kar po mnenju analitikov kaže, da bo uspešnost predvolilne kampanje v zadnjih tednih pred 2. oktobrom odločila, na katero stran se bo nagnilo volilno telo.

Pogodbo ovira tudi nepriljubljenost vlade
Ob tem opozarjajo, da bi precejšnja nepriljubljenost vlade med volivci lahko povzročila protestno glasovanje proti pogodbi. Vlado premierja Briana Cowena podpira le 17 odstotkov vprašanih, kar 85 odstotkov Ircev pa je nezadovoljnih z njenim odzivom na krizo.

Premier Cowen zato Irce poziva, naj se osredotočijo na zastavljeno vprašanje in naj referenduma ne jemljejo kot glasovanje o podpori vladi.
Kritiki poleg tega menijo, da vladi še vedno ni uspelo razbliniti dolgotrajne zmede o pomenu pogodbe in delovanju EU.

"Nikoli si nisem delal iluzij, da bo lahkoi doseči uspeh referenduma, vendar verjamem, da bi nam lahko uspelo," je dejal irski zunanji minister. "Odločitev bo zelo tesna, v kampanjo pa bomo morali vložiti sposobnost, prepričanje in strast vseh, ki podpiramo pogodbo," dodaja Martin.

 

Odvisni od Ircev

Usoda Lizbonske pogodbe je odvisna od odločitve irskih volivcev, ki obsegajo manj kot odstotek volilnega telesa v 27 članicah. Na lanskem referendumu so pogodbo že zavrnili.

Vlada obljublja odločno kampanjo
Lizbonsko pogodbo mora potrditi vseh 27 držav članic, evroskeptična predsednika Poljske in Češke pa sta se odločila, da bosta njeno uveljavitev v domačih državah podpisala šele po irskem referendumu.

Analitiki ocenjujejo, da je lanski preizkus irskega mnenja o pogodbi propadel zaradi številnih nejasnosti o pomenu pogodbe, medle vladne kampanje in razgrete opozicije, ki je vlado premagala s čustvenimi argumenti o splavu, irski nevtralnosti in davkih.

Letos je vladi uspelo doseči pristanek Bruslja pri ključnih političnih vprašanjih, vključno s pravico, da bodo obdržali svojega evropskega komisarja, hkrati pa se je zavezala, da ne bo ponovila lanskih napak.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.