Svet
8 ogledov

Irena že vzela štiri življenja

Orkan Irene
1/13
EPA
Orkan je na poti do ZDA izgubil nekaj moči in je ameriške obale dosegel kot orkan prve stopnje. Na vzhodni obali okoli milijon gospodinjstev brez elektrike. Vsaj štiri smrtne žrtve

Zadnje:

- v Severni Karolini je orkan že zahteval najmanj štiri življenja, starejši moški naj bi umrl, ko je z lesom skušal zavarovati okna, drugi moški pa se je zaletel v drevo. Tretji moški je med tekom domov doživel srčni infarkt in umrl. 11-letni deček pa je umrl, ko je drevo padlo na hišo. Reševalci so potrebovali več ur, da so se med razbitinami dokopali do njega.

- orkan je že prečkal vzhodno obalo ZDA, kot orkan prve stopnje, veter piha s 140km/h

- podzemna železnica v New Yorku se je zaustavila

- po poročanju CBS, je na območju Virginje in Severne Karoline brez elektrike že okoli milijon gospodinjstev

- več milijonov prebivalcev je območje zapustilo

 

Na najhujše se pripravljajo tudi v New Yorku, kjer so izdali vrsto ukrepov. Predsednik ZDA  Barack Obama je Američane opozoril, da se bliža najhujši orkan v zgodovini ZDA.

Tudi Slovenka, ki živi v New Yorku, pravi, da so pripravljeni na najhujše.

Iz New Yorka evakuirali 370 tisoč ljudi

Župan New Yorka Michael Bloomberg je prvič v zgodovini New Yorka v petek odredil evakuacijo 370 tisoč ljudi z ogroženih obalnih območij New Yorka na jugu Manhattna, v Queensu, Brooklynu, na Staten in Coney Islandu.

"Če en boste zapustili ogroženih predelov, se lahko vse konča tragično. Ostati na mestih, ki so predpisana za evakucijo je neodgovorno in proti zakonu," je meščane opozoril župan.

Zaprli potniški promet

V poldneva po lokalnem času oziroma od 18.ure naprej po srednjeevropskem času je v New Yorku zaprt ves potniški promet, vključno s podzemno železnico.

Za prihode so zaprlo vsa newyorška letališča, tudi mednarodnega JFK, odpovedali pa so tudi že številne lete.

Lete v New York in nekatera druga mesta na vzhodni obali ZDA, so odpovedale tudi tuje letalske družbe. Nemški letalski prevoznik Lufthansa je tako za ta konec tedna odpovedal lete v in iz New Yorka, v nedeljo pa v in iz Bostona in Philadelphie.

Orkan iz Severne Karoline proti New Yorku

Po Severni Karolini naj bi orkan v nedeljo pot nadaljeval do Washingtona, New Yorka in Bostona. Enemu najbolj gosto poseljenih območij na svetu, kjer živi več kot 65 milijonov ljudi, grozijo poplave, neurja in uničenje, ki bi po ocenah strokovnjakov lahko povzročilo škodo v višini 12 milijard dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.