Svet
53 ogledov

Irska na čelu EU

irska zastava Shutterstock
Predsedovanje Svetu EU z današnjim dnem od Cipra za pol leta prevzema Irska, ki bo v tej vlogi sedmič. Irci napovedujejo predsedovanje brez blišča, njihov moto pa je stabilnost, delovna mesta in rast.


"Irska si bo prizadevala za rešitve," je napovedal irski premier Enda Kenny, ministrica za evropske zadeve Lucinda Creighton pa pravi, da bo predsedstvo osredotočeno na vsebino, ne na slog in šov.

Skromno predsedovanje

Irska, v času zadnjega predsedovanja še samozavesten keltski tiger, je zdaj v programu mednarodne finančne pomoči, zato si blišča niti ne more privoščiti. V Dublinu bodo za tokratno predsedovanje odšteli 60 milijonov evrov, medtem ko jih je položaj na čelu Unije leta 2004 stal skoraj še enkrat toliko.

Dublin se želi osredotočiti na ponoven zagon evropskega gospodarstva. Stabilnost bo irsko predsedstvo poskušalo okrepiti predvsem z nadaljnjo gradnjo bančne unije, v boju proti brezposelnosti se bodo osredotočili na mlade, pri spodbujanju rasti in konkurenčnosti pa na trgovinske sporazume s tretjimi državami.

Proračun največji izziv

Največji izziv za EU med irskim predsedovanjem bo doseči dogovor o evropskem proračunu za obdobje 2014-2020, vendar predsedstvo pri tem ne bo imelo ključne vloge.

Po uveljavitvi lizbonske pogodbe se je sicer vpliv šestmesečnega predsedstva občutno zmanjšal. Zunanjepolitično politiko usmerja visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton, vodenje vrhov, tudi s tretjimi državami, pa je v pristojnosti predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.