Svet
14 ogledov

Irski ne zamajal EU

130608-irska-volitve3-reute Žurnal24 main
EU na robu krize zaradi izida irskega referenduma. Odzvale so se tudi Francija, Nemčija, Portugalska in Hrvaška.

Na izid irskega referenduma o ratifikaciji Lizbonske pogodbe odzvalo kar nekaj držav po Evropi. Med njimi so najodmevnejši odzivi Francije, Portugalske, Hrvaške in Nemčije.


Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je danes sicer sestal z ameriškim predsednikom Georgeom Bushom, a je izid referenduma zasenčil pomembnost njunega srečanja. Na skupni tiskovni konferenci je predsednik Francije, ki bo 1.julija od Slovenije prevzela predsedstvo EU, izrazil svoje razočaranje. A kljub temu je ostal trden v svojem prepričanju, da morajo preostale države nadaljevati z ratifikacijo. Boji se namreč, da se bo v nasprotnem primeru incident razvil v krizo.

Pomembnost nadaljevanja ratifikacije pogodbe je poudaril tudi portugalski premier Jose Socrates. Na tiskovni konferenci je dejal, da irsko zavrnitev Lizbonske pogodbe jemlje zelo resno. Zavzel se je tudi za to, da bi države članice čim prej našle rešitev, ki bo omogočila uveljavitev Lizbonske pogodbe. Po njegovem mnenju je zato potrebno natančno analizirati ljudsko glasovanje na Irskem. Na konferenci je Socrates tudi razjasnil svojo včerajšnjo izjavo, da je od izida referenduma odvisna njegova politična kariera. Dejal je: "Moje besede so bile narobe tolmačene. Lizbonska pogodba je bila pomembna za mojo politično kariero, ne bo pa odločilno vplivala na mojo politično kariero v prihodnje."

Referendum ne bo ogrozil hrvaške poti v EU
Irski "ne“ je danes v Berlinu komentiral tudi predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Dejal je, da izid referenduma pomeni, da je EU v krizi in da so zato onemogočene vse nadaljnje širitve, razen morda v primeru Hrvaške. Na izid referenduma sta se odzvala tudi že hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković ter hrvaški predsednik Stipe Mesić. Jandroković je na seminarju o približevanju Hrvaške EU dejal, da se po njegovem mnenju Hrvaški rezultata ni treba bati, saj je bila Unija na robu krize že pri pogodbah iz Maastrichta in Nice, a je vse težave uspela rešiti. Hrvaški predsednik Stipe Mesić pa je včeraj na rezultatom izrazil presenečenje. Prepričan je namreč, da je Irska svoje težave rešila ravno z vstopom v Eu. Dodal je še: " Zdaj ko so izkoristili pristopne in strukturne sklade, ko so se izredno razvili, sem malo presenečen, da se je prenehala njihova solidarnost."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.