Svet
28 ogledov

IS financira 40 držav

islamska država EPA
Islamsko državo (IS) financira 40 držav, med njimi tudi države G20, trdi ruski predsednik Vladimir Putin.

"40 držav, med njimi tudi države G20, financira delovanje Islamske države," je je včeraj novinarjem, ki so spremljali vrh najbogatejših držav sveta G20 v v turškem letoviškem mestu Antalya, dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

putin | Avtor: EPA EPA
Kot je Putin povedal novinarjem, je dokaze o tem posredoval tudi drugim voditeljem držav na srečanju. "Kolegom sem pokazal fotografije, posnete iz zraka in letal, ki jasno kažejo na razsežnost nezakonitega trgovanja z nafto in naftnimi derivati," pravi Putin. "Skupina vozil se vije več deset kilometrov, kar je z višine od 4000 do 5000 metrov vidno, kot da se raztezajo nad obzorjem." Putin je države članice G20 pozval, da ustavijo nezakonito trgovanje IS z nafto. 

Rusija podpira sirsko opozicijo

Putin je potrdil tudi, da je Rusija navezala stik s sirsko opozicijo na bojišču. Ta jih je prosila za letalsko podporo. Putin meni, da je v prvi točki treba določiti, katere skupine v Siriji bodo označene kot teroristične in katere del sirske opozicije. "Naš boj mora biti osredotočen na teroristične skupine." K skupni akciji je Putin pozval vse države, vključno z ZDA, EU, Savdsko arabijo, Turčijo in Iranom. 

nafta, IS | Avtor: EPA EPA

Nafta glavni vir financiranja IS

Nafta ter donacije nekaterih sosednjih muslimanskih držav so glavni vir financiranja IS, ki je za zdaj omejena na Sirijo in Irak, grozi pa, da bo prestopila tudi meje Jordanije, Libanona in  Palestine. Skupina je razglasila versko avtoriteto nad vsemi muslimani sveta, v svoj kalifat pa hočejo poleg že omenjenih držav vključiti tudi Izrael, Ciper in del južne Turčije.

al bagdadi | Avtor: EPA EPA
Člani IS morajo obljubiti zvestobo vodji skupine, Ibrahimu Avadu Ibrahimu Aliju al Badriju al Samaraju, bolj znanemu pod vzdevkom Abu Bakr al Bagdadi. Bagdadi ima dva namestnika, enega v Iraku in drugega v Siriji. Obema so podrejeni guvernerji, v Iraku sedem in pet v Siriji. Poleg tega ima IS še devet svetov, poleg vodstvenega sveta še posvetovalni svet, pravni svet, varnostni svet, svet za pomoč borcem, vojaški svet, obveščevalni svet, svet za medije in finančni svet.

Delovanje okrepili po invaziji ZDA na Irak

Začetki Islamske države segajo v leto 2002, ko je Jordanec Abu Musab al Zarkavi ustanovil skupino Tavhid va al Džihad. Delovanje skupine se je okrepilo predvsem po invaziji ZDA na Irak.  Zarkavi je sklenil zavezništvo z Osamo bin Ladnom in ustanovil Al Kaido v Iraku, ki je postala pomembna sila v uporu proti ameriški okupaciji.

Po njegovi smrti leta 2006 je Al Kaida v Iraku ustanovila krovno organizacijo Islamska država v Iraku. Ta je oslabela, ko so ZDA v Irak poslale dodatne enote, sunitski plemenski voditelji pa so začeli ustanavljati svoje oborožene sile, ki so se postavile po robu skrajnežem.

Islamska država, obglavljenje, križ | Avtor: Youtube Fotografija je simbolična. Youtube

Za Al Kaido preveč kruti

Okrepila se je spet po letu 2010, ko je vodenje prevzel Bagdadi. Lani se je skupina preimenovala v Islamsko državo. Istega leta je teoristična mreža Al Kaida prekinila vse stike z IS, ker da je IS pretirano okruten in neobvladljiv.

Po nekaterih ocenah IS in njegovi zavezniki nadzorujejo okoli 40.000 kvadratnih kilometrov ozemlja v Iraku in Siriji, kar je za približno dve Sloveniji veliko ozemlje. Nekateri trdijo, da je v njihovih rokah celo do 90.000 kvadratnih kilometrov, kolikor je na primer velika Jordanija.

Pod delnim in popolnim nadzorom IS naj bi živelo osem milijonov ljudi, ki se morajo držati stroge razlage šeriatskega prava. Ženske si morajo zakrivati obraze, nemuslimani morajo plačati davek ali se spreobrniti, uvedli so strogo kaznovanje, kot so bičanje in usmrtitve.

Med borci tudi Slovenci

V vrstah IS bojuje do 31.000 borcev. Pri tem naj bi se jih tretjina pridružila iz prepričanja, preostali pa iz strahu ali pod prisilo. Precej borcev prihaja iz tujine, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo več kot 12.000 iz najmanj 81 držav, od tega 2500 iz zahodnih držav. Peščica menda tudi iz Slovenije. Ti radikalizirani mladeniči z izkušnjami iz bojev se tudi vračajo domov, kar povzroča sive lase varnostnim organom zahodnih držav.

islamska država | Avtor: EPA EPA
Borci IS imajo na razpolago širok nabor orožja, od lahkega orožja do topništva, med drugim strojnice, raketomete, protiletalske topove in prenosne raketne sisteme zemlja-zrak. Poleg tega so zasegli tanke in oklepna vozila sirske in iraške vojske. V njihovem voznem parku so tudi humveeji in vojaški tovornjaki, ki jih je ameriška vojska podarila kot vojaško pomoč iraškim silam ali pa upornikom proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Zahodni mediji za IS trdijo, da je najbogatejša skrajna skupina na svetu, saj naj bi imela dve milijardi dolarjev v gotovini in drugih sredstvih. Sprva je večji del finančnih sredstev prihajal od posameznikov iz zalivskih držav, danes pa se IS v glavnem financira sama. Milijone dolarjev na mesec zasluži z ilegalno prodajo nafte in plina s polj pod njenim nadzorom, kot tudi iz pobranih davščin in prispevkov, tihotapljenja, izsiljevanja in ugrabitev.

Zračni napadi napredovanja skrajnežev niso ustavili

Palmyra | Avtor: EPA EPA
Pripadniki IS se držijo ekstremne razlage sunitskega islama in se imajo za edine prave vernike. Verjamejo, da preostali svet sestavljajo neverniki, ki hočejo uničiti islam, s čimer opravičujejo napade na druge muslimane in nemuslimane. Svoje sovražnike terorizirajo z obglavljanji, križanji in množičnimi ustrelitvami. Ta grozodejstva opravičujejo s citati iz korana, ki govorijo o sekanju glav nevernikov, vendar zmerni muslimani to zavračajo.

ZDA so za boj proti IS oblikovale široko mednarodno koalicijo okoli 60 držav, v katero je vključena tudi Slovenija. V zračnih napadih je bilo ubitih že več kot 1000 džihadistov, a za zdaj niso uspeli ustaviti napredovanja skrajnežev.

Komentarjev 9
  • mph 16:14 18.november 2015.

    Raje reči, da so "imigranti" iz bivše Juge, ki so pravočasno zbežali v Argentino in drugam na veliko financirali domače izdajalce in organizirali lažno propagando proti državi, ki so jo izdali.

  • h3o 19:59 17.november 2015.

    amerika, in kurirček dragec, občasni komentator na žurnalu, obut le v opanke in ki ima tiča v kondomu

  • mph 18:53 17.november 2015.

    Pa povedal je, čeprav jih ni poimensko. In če so res dobili vsi predstavniki njegovo gradivo, bomo prav kmalu izvedeli. Ve pa se, da največ bizniza od vseh vojn imajo največji imperialisti na svetu, pa njiihovi podložniki po svetu.