Svet
56 ogledov

IS napovedala nove napade

Islamska država Profimedias
Islamska država je napovedala nove napade na egiptovsko krščansko manjšino ter pri tem opozorili muslimane, da se izogibajo krščanskih shodov in vladnih objektov.

"Opozarjamo vas, da se izogibate shodov in mest, ki so pomembni kristjanom, vojski in policiji, političnim, gospodarskim in vladnim objektom kot tudi mest, kjer se zadržujejo zahodnjaki," je muslimane opozoril vodja Islamske države v Egiptu. Intervju z njim je objavljen v spletnem glasilu Islamske države Al Naba.

Egipt ima največjo krščansko manjšino na območju, okrog 10 odstotkov 92 milijonskega naroda je kristjanov.

V preteklih mesecih so bili tarča smrtonosnih napadov, za katere je odgovornost prevzemala Islamska država. V zadnjem napadu, 9. aprila, je bilo v napadu na dve cerkvi ubitih najmanj 46 ljudi. Egipt je sicer razglasil trimesečne izredne razmere.

ZDA želi sodelovanje Nata

ZDA naj bi si prizadevale, da bi se mednarodni koaliciji proti skupini Islamska država (IS) formalno pridružila tudi organizacija Nato, ne le članice zavezništva, je danes poročanje Spiegla povzela STA.

Predvsem Nemčija je temu doslej nasprotovala, ker, kot utemeljujejo v Berlinu, bi to lahko še dodatno zaostrilo konflikte v regiji oz. najmanj otežilo mirovna prizadevanja.

V mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA, ki predvsem iz zraka napada položaje IS v Siriji in Iraku, pa tudi uri lokalne borce na terenu in se bori proti propagandi IS, sicer sodelujejo vse članice zveze Nato, ne pa tudi organizacija sama. Poleg tega pri letalskih napadih sodelujejo le posamezne članice Nata.

Nato sodeluje pravzaprav le posredno, npr. z radarskimi letali awacs in pri urjenju iraških vojakov za boj proti IS. Zdaj naj bi razmišljali, da bi awacsi v prihodnje skrbeli za usmerjanje vojaških letal v regiji, pa tudi, da bi te leteče poveljniške postaje neposredno usmerjale letalske napade na cilje IS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.