Svet
61 ogledov

IS pripravlja nove napade v Evropi

Vojaki Islamske države Profimedias
Direktor Evropskega policijskega urada Europol opozarja, da bi lahko Islamska država in drugi ekstremisti po lanskoletnem napadu na Pariz letos izvedli več napadov po Evropi.

Direktor Europola Rob Winwright opozarja, da Islamska država pripravlja nove napade na območju Evrope. “Analitiki Europola so prepričani, da eksremisti pripravljajo nove napade v državah članicah Evropske unije, posebno v Franciji,” piše v poročilu, ki ga je Wainwright predstavil na otvoritvi novega Evropskega centra za boj proti terorizmu v Amsterdamu. “Napadi utegnejo biti usmerjeni na civiliste, predvsem zaradi posledic, ki jih takšni napadi prinašajo.

Poročilo je delo 28-tih strokovnjakov držav članic Evropske unije, ki so se zbrali na skupni konferenci tri tedne po napadih Islamske države na Pariz 13. novembra lani.

Sprememba operativnega modela

V poročilu je izpostavljeno, da Islamska država spreminja način delovanja, s katerim lahko “kadarkoli in kjerkoli” izvede niz kompleksnih in usklajenih napadov zahvaljujoč lokalnim borcem, ki dobro poznajo teren.

Zdi se, da imajo borci Islamske države taktično svobodo, ko izbirajo svoje cilje, da bi se na ta način prilagodili specifičnim okoliščinam terena, kar oblastem še bolj otežuje odkrivanje njihovih načrtov,” piše v omenjenem poročilu, kjer je navedeno tudi, da ciljem Islamske države stremi tudi okrog pet tisoč evropskih državljanov, ki so se urili na bojiščih Sirije in Iraka.

Za učinkovitejši boj Evropske unije z Islamsko državo

Vzpostavitev novega središča za učinkovitejše sodelovanje med članicami unije v boju proti terorizmu z od 40 do 50 strokovnjaki je del evropske varnostne strategije, sprejete po lanskem januarskem terorističnem napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo.

Europolov direktor je izpostavil, da bo novo središče izboljšalo izmenjavo informacij o tujih terorističnih borcih ter pomagalo pri zagotavljanju posebnih zmogljivosti za sledenje financiranju terorizma, nezakonitemu orožju, spletni propagandi in uporabi ponarejenih dokumentov.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:19 26.januar 2016.

    Še zdej niso dojel da je glavno orožje IS propaganda in ustvarjanje medijske histerije. S tem da obrnejo lokalno prebivalstvo proti muslimanom še hitreje in še bolj množično dobivajo nove rekrute v boju proti zahodu. Ampak Zahod temu naseda in ...prikaži več se obrača proti muslimanom ki mirno živijo, in vsaj tistim 90 % beguncem ki so nedolžni. S tem pomaga IS da dobiva simpatije preganjanih manjšin in nove rekrute. Zahvalite se SDS ovcam za nove rekrute.

  • MihaMB 19:27 25.januar 2016.

    Območje IS-a se je po vseh napadih Američanov, Rusov in kaj vem koga še zmanjšalo za 1,3%....1,3%?....pa kdo tu koga je..?

  • Avatar Leon
    Leon 19:12 25.januar 2016.

    Glede na številke o izgubljenih beguncih v EU je bojazen upravičena ,žal pa vladajoča klientela ni storila ničesar za preprečitev ! V glavnem samo rešujejo posledice terorizma in ne vzrokov .