Svet
54 ogledov

IS se nevarno širi tudi v Libiji

Islamska država Profimedias
Situacijo v Libiji, ko se po smrti Moamerja Gadafija za oblast borijo številni politični nasprotniki, izkoriščajo islamski skrajneži, predvsem Islamska država, piše New York Times.

Islamska država se počasi, a vztrajno širi tudi na območju Libije, razkriva analiza New York Timesa, ki poroča, da pripadniki Islamske države v vse večjem številu delujejo tudi v Libiji. Ko je libijska veja Islamske države v lanskem letu zavzel mesto Surt, je bilo tam le malo ekstremistov, danes, leto dni kasneje, se je ta spremenil v kolonijo Islamske države, ki svoje lovke širi še na ostala libijska mesta, s čimer se nevarno približuje Evropi.

Kot piše New York Times je območje Surta preplavljeno z ekstremisti, ki ugrabljajo ljudi, jih mučijo, ubijajo, posiljujejo. "Vlada Islamske države je ravno v tem mestu. Iz Libije vlečejo svoje najbolj pomembne poteze," je pri tem povedal eden izmed meščanov omenjenega mesta za omenjeni ameriški medij. Glede na to, da je država po Gadafijevi smrti v razsulu, da se vršijo številni boji za oblast, se je izkazala za izvrstno zatočišče za ekstremiste.

Kot še navaja omenjeni časnik Islamska država svoj vpliv širi tudi na Egipt, kjer jih tamkajšnje oblasti pustijo praktično povsem pri miru. Medtem ko je zahod po terorističnem pokolu v Parizu okrepil napade v Siriji, džihadisti mirno svoje delo nadaljujejo v Libiji, sklene New York Times.

Libija ima danes dva parlamenta in dve vladi, ki tekmujeta za oblast, v državi pa za red skrbi več oboroženih policij, ki se ravno tako bojujejo za to, katera bo prevzela nadzor. Vlada, ki jo je priznala tudi mednarodna skupnost ima sedež v mestu na vzhodu države, islamistična vlada pa v prestolnici Tripoli. Med njima že več mesecev potekajo pogajanja, ki jih vodijo Združeni narodi, a zdi se, da brez večjih napredkov. Po mnenju opazovalcev, bo v Libiji potrebno še leta, da se bo povsem izkoreninil Gadafijev vpliv. Za seboj je pustil skorumpirano in sprto državo.

Komentarjev 5
  • Cash Cow 18:18 02.december 2015.

    in konec koncev tudi Jugoslavija

  • Dolfi 17:16 02.december 2015.

    Ameriški recept za demokracijo!!!

  • mph 14:54 01.december 2015.

    In identična zgodba je bila s Saddamom ter Assadom, kjer pa jim le še ni uspelo ga do konca zružit, sicer bi bila že cela Sirija danes ISIS. To je najbolj zločinska država na svetu. Ne ISIS.