Svet
14 ogledov

IS tudi s kemičnim orožjem

Vojaki Islamske države Profimedias
Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA John Brennan je dejal, da je Islamska država že nekajkrat uporabila kemično orožje. Ameriški obveščevalci so tudi prepričani, da ima IS kapacitete za izdelavo klorovega plina in iperita.

“Že nekajkrat so džihadisti na bojiščih uporabili kemično orožje,” je v pogovoru za ameriško televizijo CBS povedal direktor CIE John Brennan. Na vprašanje, ali lahko kemično orožje uporabijo tudi izven bojišč Iraka ali Sirije, je Brennan odgovoril pritrdilno. “Zato je zelo pomembno, da prekinemo tihotapske poti, ki jih uporabljajo,” je prvi mož CIE povedal v intervjuju, ki bo v celoti objavljen v nedeljo, nekaj izsekov pa so objavili že včeraj.

Tudi ameriški nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti James Clapper je na zaslišanju v kongresu pred dnevi opozoril, da je IS uporabila in izdelala kemično orožje. Kot je dejal, je to prvič po napadu s sarinom na tokijski podzemni železnici leta 1995, da so skrajneži izdelali in v napadu uporabili to orožje.

Dogovor o končanju sovražnosti v Siriji

Svetovne sile so medtem dosegle dogovor o ambicioznem načrtu za končanje sovražnosti v Siriji v tednu dni in okrepitvi dostopa do humanitarne pomoči, je po pogovorih visokih predstavnikov 17 držav v Münchnu sporočil ameriški državni sekretar John Kerry, ki je skupaj z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom gostil pogovore.

Končanje sovražnosti naj bi veljalo za vse vpletene strani, ne pa tudi za skrajneže terorističnih skupin Islamska država in Fronta al Nusra. Kot dodaja francoska tiskovna agencija AFP, je namen prekinitve sovražnosti obnova mirovnega procesa in ustavitev eksodusa sirskih civilistov.

Lavrov je pritem izpostavil, da je zdaj na sirski vladi in sirski opoziciji, da sprejmeta ustrezne ukrepe, medtem ko lahko oni vplivajo nanje. Pojasnil je, da bosta ZDA in Rusija vodili podrobnosti končanja sovražnosti, ki ga je označil kot "prvi korak do bolj trajne prekinitve ognja".

Zahod sicer zahteva tudi takojšnje končanje ruskih letalskih napadov, ki že deset dni spremljajo obsežno ofenzivo sirskih vladnih sil proti upornikom v Alepu, ki je povzročila eksodus več deset tisoč ljudi. Zahod namreč podpira zmerno opozicijo, predvsem Sirsko svobodno vojsko, ki je bila prva žrtev ruskih bomb, navaja AFP.

Komentarjev 2
  • s.i.k. 15:38 13.februar 2016.

    . in ZNANstveniki seveda vedo ?Koliko o vetru, dežju, podtalnici

  • allstarr111 11:23 12.februar 2016.

    A te tud majo kemičnega ?