Svet
6 ogledov

IS v masovno ofenzivo

Islamska država Profimedias
Najmanj 45 pripadnikov Islamske države in okrog 20 kurdskih borcev je umrlo v masovi ofenzivi skrajnežev na Kurde vzdolž meje s Turčijo, je objavil Sirski observatorij za človekove pravice.

Džihadisti so ofenzivo na mesto Tel Abjad sprožili na isti dan, ko je začela veljati prekinitev ognja med sirskimi vladnimi silami in glavnimi opozicijskimi oboroženimi skupinami. V Siriji je namreč ob polnoči po lokalnem času začela veljati prva pomembnejša prekinitev ognja, odkar je pred petimi leti tam izbruhnila državljanska vojna in terjala več kot 270.000 življenj.

Po navedbah observatorija prekinitev ognja večinoma drži, saj je danes do večine nasilja prišlo na območjih, kjer prekinitev tako ali tako ne velja. Iz dogovora o prekinitvi sovražnosti so namreč izključene skrajne teroristične skupine, kot sta Islamska država in Fronta al Nusra.

Komentarjev 4
  • erikkk 11:39 29.februar 2016.

    kakšna IS neki ... to je skupek gnoja

  • Peter Lipovec 21:05 27.februar 2016.

    Ja Kurdi so v najslabšem poožaju v tem trenutku ,ker jih odspredaj napadajo ISIS od zadaj pa njihovi podporniki Turki !

  • darkmitar 20:22 27.februar 2016.

    Vsi uporniki so zunanji dejavnik ("uvoženi"), ki so prišli uničiti Sirijo. Ne samo ISIS in Al Nusra. Sirska oblast, vojska in ljudstvo so proti vsem uporniškim skupinam v Siriji. Dokler bodo katerikoli uporniki v državi nebo miru v Siriji. Kurdi ...prikaži več se ravno tako borijo za obranitev Sirije, kot sirska vojska in sirski narod. Vsi ostali uporniki ne sodijo zraven in nimajo poštenih namenov. Pustimo laži, ki so bile od zahoda sprožene proti Assadu. Sirsko prebivalstvo ga podpira. Tisti, ki ga ne, so uvoženi teroristi v dobesednem pomenu. Vsi uporniki so tuje zle sile, ki so prišli uničiti državo..