Svet
13 ogledov

Isaac še ni pokazal vsega

Isaac Reuters
Tropska nevihta Isaac je včeraj zvečer dosegla Florido, vendar hujših posledic ni bilo. Meteorologi pa svarijo, da jih najhujše še čaka.

Isaac se bo predvidoma danes, ko bo vstopil v toplejše vode Mehiškega zaliva, okrepil v orkan in se bo pomikal naprej proti severu, predvidoma daleč stran od zahodne obale Floride.

Vetrovi in dež se od središča nevihte raztezajo tudi do 335 kilometrov daleč, zato bo prizadeto širše območje, vendar kaj več od običajnih poplav in manjše škode zaradi vetra na Floridi, ki je tovrstnega vremena navajena, ni pričakovati.

V sredo bi se lahko Isaac spremenil iz tropske nevihte v orkan najmanj druge stopnje, kar pomeni, da bo s seboj prinesel vetrove s hitrostjo med 154 in 177 kilometrov na uro. Lahko se zgodi, da bo prišel na kopno pri New Orleansu, ki ga je natanko pred sedmimi leti razdejal orkan Katrina. Katrina je bil orkan pete stopnje; z vetrovi do 280 kilometrov na uro je ubil več kot 1.800 ljudi.

Viša ceno nafte

Isaac pa je že vplival na cene nafte. V današnjem azijskem trgovanju so se precej zvišale in se gibljejo nad 97 dolarji za 159-litrski sod. Ravno zato, ker pričakujejo, da se bo tropska nevihta spremenila v orkan, so že zaprli nekatere naftne ploščadi v Mehiškem zalivu.

Nad politiko

Isaac pa se je vmešal tudi v politično dogajanje. Ameriška republikanska stranka bo danes v Tampi na Floridi simbolično le za nekaj minut uradno odprla svojo nacionalno konvencijo, vendar jo bo nato zaradi Isaaca nemudoma prekinila in nadaljevala v torek, ko bo Mitt Romney dobil delegatske glasove za potrditev predsedniške kandidature.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.