Svet
54 ogledov

Iščejo mamo za neandertalca

(Foto: EPA) Žurnal24 main
George Church, eden od najslavnejših genetikov našega časa, pravi, da imamo tehnologijo, s katero lahko ne samo rekonstruiramo DNK naših izumrlih prednikov, ampak jih celo spet obudimo v življenje.

"Kloniramo lahko vrsto sesalcev, zato verjetno lahko kloniramo tudi človeka,“ je izjavil Church, profesor na medicinski fakulteti na Harvardu, ki je v svoji knjigi Regenesis: How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves zapisal, da za to potrebujejo le še nadomestno mater, ki bi darovala svoje celice.

Kot pravi, je znanstvenikom iz 33 tisoč let starih fosilov že uspelo pridobiti toliko DNK, da lahko v veliki meri rekonstruirajo gene izumrlih. S pridobljenim znanjem želijo v laboratoriju človeške celice korak za korakom približati neandertalskim, za kar pa potrebujejo "pustolovsko žensko".

"Neandertalci morda razmišljajo drugače kot mi. Morda so inteligentnejši od nas. Njihov način razmišljanja nam lahko na primer pomaga pri izbruhu nove epidemije ali iskanju načina, kako zapustiti planet,“ meni Church, ki je prepričan, da bi neandertalci imeli pozitiven vpliv na sodobno družbo.



Komentarjev 1
  • BorutK 19:30 22.januar 2013.

    Jaz sem za, vse naj klonirajo, bolj neumni kot homo sapiens ne morjo bit...