Svet
26300 ogledov

Teden dni so iskali mamo zapuščene deklice

zapuščena deklica
1/3
Zagrebačka policija
Policija je več dni tavala v temi.

Po šestih dneh se je delno razpletla zgodbe nekajmesečne deklice, ki so jo prejšnji četrtek zvečer našli pred župnijskim uradom v Sesvetah na Hrvaškem. Index.hr poroča, da je policija našla dekličine starše, ki naj bi že bili na policiji, kjer poteka zaslišanje. 

Po objavi fotografije v medijih sta se policiji javila dedek in babica ter potrdila, da gre za njuno vnukinjo. 24sata še piše, da je mama stopila v stik s pristojnim centrom za socialno delo v Zagrebu. 

"To je bil klic na pomoč, ki se je dobro končal. Na neki način sem hvaležna staršema, da sta se odločila, da to storita na način, kakršnega sta to pokazala, saj bi se lahko vse skupaj končalo slabše. Spomnimo se tragičnih primerov," je dejala ministrica za socialne zadeve Nada Murganić. "Ni sramotno prositi za pomoč. Obstaja različni načini in institucije, ki lahko pomagajo otroku."

Ministrica je za HRT še dejala, da bo pristojni center za socialno delo poiskal skrbnika za deklico. Seveda bo treba upoštevati okoliščine, zaradi katerih sta se starša odločila za takšno dejanje, in njune sposobnosti. "Najvažneje je, da je za deklico poskrbljeno, da je zdrava, da ni bila zlorabljena in zanemarjena. Mogoče je šlo za dejanje iz obupa," je še dodala ministrica. 

Preiskava je v teku, tako da bo več znanega kasneje. 

Našli so jo v vozičku pri župnišču

Deklico, staro med 5 in 7 mesecev so pred tednom dni našli v vozičku, zavito v belo prekrivalo in oblečeno v rumeno oblekico. 

Policistom šest dni ni uspelo najti dekličinih staršev, zato so se obrnili na medije. "Če ima kdorkoli kakršne koli koristne informacije o identiteti otroka in njenih staršev ali o okoliščinah dogodka, o tem obvestite najbližjo policijsko postajo ali to sporočite na številko 192 ali na elektronski naslov zagrebacka@policija.hr," so zapisali tamkajšnji policisti. 

Deklico, ki je neutolažljivo jokala, so našli verniki, ki so se zbrali k večerni molitvi. Poklicali so policijo in reševalce. Deklica je bila na prvi pogled negovana in zdrava, kar so kasneje potrdili tudi v bolnišnici, kamor so jo odpeljali na preventivni pregled. 

Policija je kraj, kjer so našli deklico, pregledala, a uporabnih sledi niso našli. Prav tako nismo imeli uporabnih informacij v župnijskem uradu, saj v okolici nimajo videonadzora, s katerim bi si lahko pomagali. 

RTL je poročal, da naj bi neki moški videl temnopolto žensko srednje rasti, ki naj bi deklico peljala v vozičku. "Soseda je vprašala po imenu ulice, se zahvalila in odšla," je dejal Zlatan.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Džoser
    Džoser 16:15 27.julij 2017.

    Sigurno so jo pozabili begunci,ko so jih Hrvati vozili na Sotlo.

  • Onlytime 14:17 27.julij 2017.

    Dobro sta neredila. Vsaka jima čast. Lahko bi se tragično končalo. Zdaj bo dobila starše, ki bodo lepo skrbelivza njo. Srečno deklica!

  • milanček 12:43 27.julij 2017.

    srečno mala lepotička!!!