Svet
4 ogledov

Iščejo mir, nasilja vse več

Protest v Siriji Reuters
V Ženevi mednarodna konferenca, na kateri bodo poskušali najti rešitev za 16-mesečno nasilje v Siriji. Med tem ko se velesile pogovarjajo, v Siriji bilo ubitih že 16.000 ljudi.

V Ženevi so se zbrali predstavniki velikih sil in ključnih držav regije. Razpravljali naj bi o novem, konkretnem načrtu posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana za politično tranzicijo v državi, ki bi privedla do mirne rešitve.

Prvi Annanov načrt je propadel praktično takoj, ko je začel veljati 12. aprila. Kršile so ga tako sile sirskega predsednika Bašarja al Asada kot tudi uporniki. Pokoli civilistov so se nadaljevali, nasilje se je stopnjevalo do te mere, da so svoje delo prekinili tudi opazovalci Združenih narodov.

Predlagal prehodno vlado

Annan pa je zdaj glede na navedbe tujih tiskovnih agencij predvidel, da bi oblikovali prehodno vlado, v kateri bi sedeli predstavniki sedanje vlade kot opozicije. Predlaga pa še, da v tej prehodni vladi ne bi mogli sodelovati tisti, katerih prisotnost bi škodovala prizadevanjem za tranzicijo in spravo v državi.

Najtrši oreh bosta znova Rusija in Kitajska, ki sta že ukrepe proti Siriji blokirali že v Varnostnem svetu. Zahodne države ju bodo poskušale prepričati, naj vendarle podpreta nov načrt. Britanski zunanji minister William Hague je že napovedal, da bodo pogovori težavni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.