Svet
10 ogledov

Iščejo politične botre

Preiskava umora premierja Zorana Đinđića bo razkrila imena ljudi, ki so od njego Žurnal24 main
Nova preiskava. Pod lupo tožilcev ljudje iz političnega ozadja, brez katerih atentat na Đinđića ne bi bil mogoč.
Državni udar
Ukrep
. Blokado rdečih baretk je imel takratni jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica za “stavko v delovnih oblačilih”, a je bila pravzaprav državni udar. Je pa zdajšnji srbski predsednik Boris Tadić Đinđićevim atentatorjem, ki so za zapahi, včeraj odvzel najvišja državna odličja.

Beograd. Srbsko tožilstvo je začelo preiskavo upora rdečih baretk, specialnih enot srbske tajne policije, ki je bil uvod v atentat na prvega demokratičnega premierja Srbije leto in pol pozneje, piše beograjski Blic. Imen, ki jih preiskujejo, tožilci nočejo razkriti, upajo pa, da bodo ugotovili povezave med politiki in organizatorji upora.

Prodajanje megle
Predavatelj na beograjski fakulteti za politične vede Dušan Pavlović dvomi, da gre za kaj več kot politični marketing. Demokratska stranka Borisa Tadića, pravi, goji “špricer politiko” – malo Kosova, malo reforme in Evropska unija. Ker je bilo v zadnjih dveh letih precej Kosova, se je zdaj treba posvečati reformam. “Gre za navadno prodajanje megle!” je kritičen Pavlović.

Bil je skrajni čas, da se začne preiskava političnega ozadja atentata na dejanskega reformatorja Srbije.
Vesna Perić Zimonjić, the Independent

Dolgoletna dopisnica londonskega The Independenta Vesna Perić Zimonjić pa preiskavo pozdravlja. “Poštena preiskava je pomembna ne samo za ljudi v Srbiji, ki so zaupali Đinđiću, temveč tudi zaradi prostora, ki ga Srbija išče v Evropi – tja ne more brez razkritja temačne preteklosti, katere del je umor Đinđića,” pravi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.