Svet
13 ogledov

Iščejo še dve članici Pussy Riot

Članice Pussy Riot na sodišču Reuters
Ruski preiskovalci so proti članicam punk skupine Pussy Riot sprožili novo preiskavo. Iščejo še dve, ki sta sodelovali na pevskem nastopu proti predsedniku Vladimirju Putinu. Tri od njih pa je sodišče že obsodilo na dve leti zapora.

Na sojenju trojici je tožilstvo preostali dve sodelujoči na protestnem nastopu označilo za "neznani udeleženki". Kot je danes povedal predstavnik moskovske policije, so v zvezi s članicami zasedbe trenutno v teku iskalne operacije, podrobnosti pa ni razkril.

Pri tem ni jasno, ali je preiskava uperjena le proti omenjenima dvema članicama ali tudi drugim pripadnicam ženske zasedbe, katere članstvo se spreminja.

Protest jih je pripeljal za zapahe

Pet članic zasedbe je 21. februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, z barvastimi kapucami čez obraz izvedlo punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina, in obsodile Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev". Putin se je takrat potegoval za svoj tretji predsedniški mandat, ki ga je nato tudi dobil.

Tri članice Pussy Riot – 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič – je moskovsko sodišče v petek zaradi spornega februarskega protesta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču. Grozi jim tudi odvzem otrok.

Za pomilostitev ne bodo zaprosile

Obsojene članice Putina ne nameravajo prositi za pomilostitev, je sporočil njihov odvetnik Nikolaj Polozov. Bodo pa takoj, ko bodo prejele kopijo razsodbe, na sodišču vložile pritožbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.