Svet
11 ogledov

Isis v iraškem Mosulu odprl luksuzen hotel

Isis hotel Žurnal24 main
Islamska država je v Mosulu, največjem mestu na Bližnjem vzhodu, ki ga nadzirajo skrajneži, za svoje pripadnike odprla luksuzen hotel. Na družabnih omrežjih so objavili fotografije hotela pred katerim visijo črne zastave.

Otvoritev hotela, kamor so imeli vsi muslimani prost vstop, so zvečer obeležili z ognjemetom.

Gre za hotel Ninawa International, ki so ga gosti – preden so ga zavzeli islamisti – na spletni strani TripAdvisor ocenili kot zelo dobrega. Hotel z 262 sobami, dvema restavracijama, dvema konferenčnima dvoranama in telovadnico, so skrajneži preimenovali v Inheritors hotel. Na spletu pa so objavili več fotografij lepo vzdrževanih vrtov, bazenov in notranjosti poslopja. 

Charlie Winter, strokovnjak, ki za organizacijo Quilliam preučuje teroristične organizacije pravi, da želijo islamski skrajneži s propagando dokazati, da ameriško bombardiranje njihovih položajev ni ogrozilo življenja na območju, ki ga kalifat nadzoruje, piše britanski Independent.

"Sporočilo, ki ga želijo poslati svetu je, da če bi koalicijski napadi res povzročili škodo, Isis v luksuznem hotelu ne bi mogel gostiti gala večerje z ognjemetom," poudarja Winter.

Samo včeraj so ameriška letala izvedla 12 napadov na položaje islamskih upornikov. 

Običajno objavljajo uničenje, tokrat presenetljivo luksuz

Mosul je bil sicer eno od prvih mest, ki so jih skrajneži zasegli v krvavem pohodu leta 2014. Bojevnike islamske države so kurdski in iraški vojaki s pomočjo zavezniških letal pregnali iz Tikrita, izgube so utrpeli tudi v nekaterih drugih krajih.

Hotel bo po ocenah poznavalcev najverjetneje gostil vojaške poveljnike Isisa.

Zadnje fotografije so zelo nenavadne za propagandno stroj islamske države, ki običajno na spletu objavlja le fotografije uničenja.  Prav tako niso v skladu z njihovo doktrino boja proti kapitalizmu, kjer si lahko luksuzne dobrine privoščijo le redki posamezniki. 

Komentarjev 2
  • bfilipe 14:15 06.maj 2015.

    ..saj ga bodo v LJ tudi kmalu odprl..je požegnal (beri pokasiral provizijo) danes teleban najlepšega kvazimesta (beri gradbišča) na svetu..budale debilne

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:03 06.maj 2015.

    a tega pa navjo uničl? čudno ane..ko gre za luksuz ga ne uničjo ampak hočjo uživat v njem. kar naenkrat niso več skromni kot so bili prej.