Svet
7 ogledov

Iskanje lastnika amaterske bombe

Deaktiviranje bombe. (Foto: Reuters)
1/16
Žurnal24 main
Odgovornost za neuspeli bombni napad na newyorški trg Times Square so prevzeli pakistanski talibani. Preiskovalci pa v to dvomijo in intenzivno iščejo človeka, ki je nastavil avtomobil-bombo.

Na neki islamistični spletni strani so odgovornost za poskus napada prevzeli talibani iz Pakistana. Kot so pojasnili, gre za maščevanje za smrt prominentnih voditeljev talibanov v Iraku Abu Ayyuba Al Masrija - Abu Hamze in Abu Omoraja Al Baghdadija. Oba sta umrla v napadu iraške vojske na njuno skrivališče prejšnji mesec.


Preiskovalci so bombo opisali za "amatersko"


Bomba je bila nastavljena v avtomobilu na enem najbolj znanih in obljudenih trgov New Yorka, Times Squareu. Na sumljivi avtomobil je policiste opozoril neki prodajalec majic. Guverner ameriške zvezne države New York David Paterson je dejal, da na srečo nihče ni bil poškodovan. ˝Mestne, državne in zvezne oblasti bodo morale sedaj svojo pozornost preusmeriti k iskanju storilca in ga kaznovati zaradi tega terorističnega dejanja.˝

Bombo uspešno deaktivirali

Po besedah načelnika newyorške policijske uprave Raymonda Kellyja je bila eksplozivna naprava sestavljena iz treh posod s propanom, raket za ognjemete, dveh posod z bencinom, žic in dveh ur. Eksplozija pa bi povzročila predvsem veliko ognjeno kroglo, je še povedal.


Policija je iz avtomobila ostranila vse eksplozivne ali vnetljive snovi s pomočjo robotske roke. Policija je že sprožila preiskavo, na kraju dogodka so tudi agenti ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI).

Newyorški župan Michael Bloomberg je dejal, da ne ve, kdo bi stal v ozadju. ˝Lahko bi šlo za zelo črn dogodek,˝ pravi župan in dodaja, da je bila bomba narejena na zelo ˝amaterski način˝.

Motiv za spodleteli napad po besedah župana Bloomberga za zdaj še ni znan, voznika oz. lastnika vozila pa oblasti še iščejo. Policist, ki sicer ni želel biti imenovan, je dejal, da so videli nekega moškega, ki je zapustil avto in pobegnil.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vozilo je bilo sicer parkirano na 45.ulici blizu znamenite Sedme avenije, je dejala policija. Po poročanju časnika New York Times naj bi šlo za vozilo nissan pathfinder.

Guverner Paterson je pohvalil odziv policije in ji v imenu New Yorka izrazil hvaležnost. Pohvalil pa je tudi uličnega prodajalca majic, ki je policijo opozoril na sumljivo vozilo, iz katerega se je začelo kaditi.

Na dogodek se je že odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je pohvalil policijo, da je tako hitro reagirala in preprečila najhujše. V primeru, da bi bomba tudi eksplodirala, bi lahko umrlo več sto ljudi, saj trg velja za enega izmed najbolj obiskanih delov New Yorka.

Hitra evakuacija
Policija je takoj evakuirala celotno območje, tudi prebivalce v stavbah v bližini trga. Igralka Shelly Carlise je tako dejala, da je policija vstopila v njeno gledališče na Broadwayju in takoj po končani predstavi zahtevala, da naj izpraznijo gledališče.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

46-letna Katy Neubauer in 39-letna Becca Saunders pa sta ravno v času, ko so našli domnevni avtomobil bombo, nakupovali spominke in videli sta samo veliko množico ljudi, ki so panično bežali.

˝Bila je množica ljudi, ki so bežali iz kraja dogodka,˝ je dejala Neubauerjeva. ˝Tam je bilo zelo veliko ljudi, zelo veliko policajev. Še nikoli nisem videla kaj takšnega.˝

˝Sem v TV šovu?˝
Eden izmed turistov, ki je ravno v tem času prihajal v New York, je mislili, da gre za snemanje enega izmed hollywoodskih akcijskih filmov. ˝Mislil sem, da sem v televizijskem šovu,˝ je dejal 24-letni Nam Vu. ˝Kje je Denzel Washington?˝

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.