Svet
20 ogledov

Predvidevajo, da je zmanjkalo goriva

iskanje letala Profimedias
Avstralske oblasti so morale zaradi slabega vremena prekiniti iskalno akcijo. Malezijski minister je dejal, da so se osredotočili na zoževanje iskalnega območja.

Malezijski minister za promet Hishammuddin Hussein je na tiskovni konferenci povedal, da so oblasti osredotočene na zoževanje iskalnega območja, ter da se v južnem indijskem oceanu trenutno nahaja šest kitajskih ladij. Te naj bi se kmalu povsem približale zadnji znani lokaciji letala MH370. Področje iskanja bo tako po novem merilo slabih 470.000 kvadratnih navtičnih milj (1,6 milijona kvadratnega kilometra).

Minister je še obljubil, da bodo izdali tehnično poročilo o tem, zakaj so strokovnjaki prepričani, da je letalo strmoglavilo prav tam. Mnogi svojci namreč še kar nočejo verjeti, da je letalo končalo v oceanu.

Letalu zmanjkalo goriva?

Britanski satelitski operater Inmarsat je v ponedeljek že pojasnil, da je uspel smer, v katero je letelo pogrešano letalo, določiti s pomočjo t.i. Dopplerjevega pojava. Gre za fizikalni pojav, kjer zaradi gibanja vira, opazovalca ali obeh nastane navidezna razlika v frekvenci oziroma valovni dolžini zvoka ali svetlobe. Tudi po izklopu komunikacijskih sistemov letala so se namreč z njega odbijali valovi, ki jih vsako uro proti satelitu pošilja bazna kopenska postaja. Na osnovi teh odbojev so pripravili modele poti, ki bi jo lahko ubralo letalo, izključili možnost t.i. severnega koridorja in na koncu ugotovili, da je moralo letalu goriva zmanjkati nad južnim Indijskim oceanom.

Po prepričanju malezijskih preiskovalcev je letalo strmoglavilo med 1.11 in 2.15 po srednjeevropskem času, kar naj bi prav tako izhajalo iz analize satelitskih podatkov, je danes še pojasnil Hussein. Let se je tako končal med sedem ur in pol ter osem ur in pol po vzletu v Kuala Lumpurju. Za prav toliko časa je zadostovalo gorivo na krovu, je dejal minister.

Še vedno ni jasno, zakaj so spremenili smer

Še vedno pa po njegovih besedah ni podatkov o tem, zakaj je letalo skrenilo s poti v Peking in se napotilo v nasprotno smer. Zadnji signal je letalo oddalo ob 1.11 po srednjeevropskem času, nato pa ob 1.19 še doslej neznan, delni signal. Ko je kopenska postaja ob 2.15 poskusila dobiti nov avtomatski odziv, signala ni bilo več.

Točno lokacijo bodo medtem ugotovili le, če bodo našli razbitine letala. Še večji izziv od iskanja velikih razbitin bo iskanje črnih škatlic do 4000 metrov globoko pod morjem, ki bi lahko razkrili, kaj se je dejansko dogajalo na letalu, ko je zavilo s predvidene poti in izginilo.

Časa imajo še 13 dni

Avstralski urad za varnost v pomorstvu (Amsa), ki usklajuje večnacionalno iskalno akcijo v južnem Indijskem oceanu, je danes sporočil, da so morali iskanje letala MH370 zaradi močnega vetra, dežja, visokih valov in nizke oblačnosti danes prekiniti, poročajo tuje tiskovne agencije. Predvidoma se bo nadaljevalo v sredo.

Črna škatlica signale preneha oddajati po 30 dneh oziroma v tem primeru čez 13 dni, ko bo zmanjkalo baterije. Na poti na odročen jug Indijskega oceana je posebna naprava ameriške mornarice za zaznavanje signala črnih škatlic, tudi ko se te nahajajo na veliki globini. A tako kot iskanje razbitin tudi iskanje črnih škatlic ovira slabo vreme.

Namerno v ocean

Po poročanju britanskega The Telegrapha preiskovalci menijo, da je letalo namerno zapeljalo v Indijski ocean. "Ni logično, da bi šlo za napako. Preiskovalci so natančno sledili celotni poti letala vse do njegovega padca in menijo, da je z letalom ves ta čas nekdo upravljal," je časniku razkril neimenovani vir. Kaj bi bil razlog za takšno samomorilsko misijo, še ni znano.  

Izvršni direktor letalskega prevoznika Malaysia Airlines, lastnika pogrešanega letala, Ahmad Džauhari Jahja je potrdil, da razloga za nesrečo ne poznajo. "Ne vemo, zakaj, ne vemo, kako se je zgodila ta grozna tragedija (...) Novica, ki je bila objavljena sinoči in prenesena družinam, je realnost, s katero se moramo soočiti in jo moramo zdaj sprejeti," je dejal.

"Malezijska vlada je morilec"

Ta novica je dodatno prizadela in razburila že tako obupane svojce pogrešanih potnikov, med katerimi je bilo kar dve tretjini Kitajcev. Danes se jih je zato kakih 200 zbralo na protestu pred veleposlaništvom Malezije v Pekingu. Del krivde za strmoglavljenje pripisujejo malezijskim oblastem in letalskemu prevozniku Malaysia Airlines, čeprav sami trdijo, da so ravnali dovzetno in s spoštovanjem.

"Hočemo resnico!" in "Zakaj ste nas pustili tako dolgo čakati?" je po poročanju kitajskih državnih medijev pisalo na transparentih, ki so jih svojci prinesli s seboj. Na nekaterih je bilo zapisano tudi: "Malezijska vlada je morilec" in "Vrnite nam svojce!". Mnogi se ob tem sprašujejo, kako lahko na podlagi satelitskih slik sklepajo, da so vsi umrli. Spisali so tudi izjavo, v kateri letalski družbi, vladi v Kuala Lumpurju in malezijski vojski očitajo, da so poskušale prikriti resnico, da so lagale njim in vsemu svetu ter da so iskanje vodile napačno.

Med protestom je prišlo do fizičnega obračuna med policijo in sorodniki. Ti so v policiste, ki so okoli vhoda v veleposlaništvo ustvarili živi zid, metali plastenke vode, poroča Reuters.

Kitajska zahteva odgovore

Oglasile so se tudi kitajske oblasti. Namestnik kitajskega zunanjega ministra je od malezijskih oblasti zahteval, naj pojasnijo ponedeljkove izjave in jim predajo nove satelitske posnetke, na katerih slonijo njihovi zaključki. Kritike letijo tudi na Malaysian Airlines, ker naj bi nekatere svojce kar s SMS-sporočili seznanil, da strmoglavljenja ni preživel nihče. Ravno zaradi tega mnogi od direktorja letalskega prevoznika zahtevajo odstop, o čemer pa Džauhari Jahja še noče govoriti. Pravi, da bi bila to njegova osebna odločitev.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 11:19 27.marec 2014.

    Ni ne prvo ne zadnje letalo , ki se je obrnilo nazaj. Kakšen je že postopek pri okvari na letalu ? Leteti 4 ure naprej ali pol ure nazaj do aerodroma?

  • URIAH HEEP 06:43 26.marec 2014.

    The disappearance of four members of a patent semiconductor traveling on Malaysia Airlines MH370 makes the famous billionaire Jacob Rothschild at the sole owner of the important patent.The mystery surrounding the Malaysian Airlines MH-370 is growing as each ...prikaži več day passes with more mysterious silence shadowing the disappearance of the airline. More and more conspiracy theories are beginning to boom on the internet.One of the conspiracies one is the Freescale Semiconductor’s ARM microcontroller ‘KL-03′ which is a new improvised version of an older microcontroller KL-02. This crazy story about how Illuminati Rothschild exploited the airlines to gain full Patent Rights of an incredible KL-03 micro-chip is going haywire across the internet especially when it’s involving Jacob Rothschild as the evil master plotter. - See more at:

  • URIAH HEEP 06:42 26.marec 2014.

    http://humansarefree.com/2014/03/with-disappearance-of-malaysian.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+HumansAreFree+%28Humans+Are+Free%29