Svet
3 ogledov

Islamska država borce iz Evrope sili v nove napade

Islamska država Profimedias
Borec Islamske države iz Nemčije, ki je zapustil vrste džihadistov, je po povratku v domovino izpovedal, da so ga njegovi nekdanji soborci želeli napeljati, da bi izvršil podobne napade, do kakršnih je prišlo 13. novembra v Parizu.

Moški, katerega prava identiteta v medijih ni razkrita, poznan je kot Harry S, je po povratku s sirskih bojišč povedal, da od večine nemških borcev v Islamski državi (po ocenah oblasti naj bi jih bilo 750), ekstremisti zahtevajo, da se vrnejo v matično domovino in pomagajo pri organizaciji napadov, do kakršnih je prišlo novembra v Parizu, piše Daily Mail.

Obveščevalne službe že dlje časa opozarjajo, da bi lahko bila naslednja tarča takšnih napadov ravno Nemčija, ki se je nedavno priključila v bojih zoper Islamsko državo.

Pobegnil proti Turčiji

Kot je medijem še povedal Harry S, sicer 27-letni moški iz Bremna, so džihadisti od njega med drugim zahtevali, da bi sodeloval v pobojih zapornikov, vendar pravi, da ni nikogar ubil. Svojo usodo čaka v preiskovalnem zaporu, nemške oblasti mu bodo sodile zaradi sodelovanja s teroristično organizacijo. Sam pravi, da je Islamsko državo zapustil, ker ga je razočaralo tamkajšnje življenje in da je peš pobegnil proti Turčiji.

V zaporu so ga obiskali novinarji nemškega Spiegla, ki jim je priznal, da so džihadisti od njega zahtevali, da bi izvedel napade v Nemčiji in da so imeli takšne zahteve tudi za nekatere druge Nemce, ki so se jim pridružili v tako imenovani sveti vojni. Povedal je še, da so imeli takšne ideje skoraj za vsakega fanatika iz Evrope; torej da se vrnejo domov in tam izvedejo teroristične napade.

O usposabljanjih borcev Islamske države je povedal, da so potekali po cele dneve na vročem soncu in da so tiste vojake, ki treningov niso zdržali, brutalno pretepli.

Dovolil, da so z njim manipulirali

Povratnik v Nemčijo je še povedal, da se je v Siriji družil z avstrijskim fanatikom Mohamedom Mahmoudom in berlinskim reperjem Denisem Cuspertom, poznanim tudi pod psevdonimom Deso Dogg. Oba naj bi bila ubita med zračnimi napadi na oporišča Islamske države.

Za Berlinčana varnostne službe menijo, da je bil eden izmed vodij propagande Islamske države, ki je na spletu širil posnetke obglavljenj; nekaj teh je v Nemčijo prinesel tudi Harry S. Njegov odvetnik sicer trdi, da v ubojih ni sodeloval in da je bil zgolj kurirček, ki je dovolil, da so ga zmanipulirali. 

Komentarjev 3
  • matermila 08:47 20.december 2015.

    Ka je še živ?Takoj na vislice,brez vprašanj.Sicer pa imamo tudi v Sloveniji en par takih,ki se prosto gibajo,ker po naših zakonih niso storili nič kaznivega. Luda kuča,tale naša domovina.

  • westal 06:29 19.december 2015.

    Kaj čakajo?

  • maresem2 13:36 18.december 2015.

    Pred zid z vsemi takimi.