Svet
13 ogledov

Britanski obveščevalci menijo, da je letalo strmoglavilo zaradi bombe

Nesreča ruskega potniškega letala, Sinajski polotok EPA
Islamska država vztraja, da so odgovorni za nesrečo ruskega letala. Najbolj verjetno je sicer, da je odpadel rep, ki je bil poškodovan že pred leti.

Islamska država vztraja, da je sestrelila rusko letalo, ki je bilo na poti iz Šarm el Šejka v Sankt Petersburg. Egiptovska veja Islamske države je objavila glasovni posnetek in zavrnila pomisleke, da niso odgovorni za sestrelitev. Zagotovili so, da bodo svetu povedali, kako so ga strmoglavili, ko bo za to prišel čas.  

Ruski in egiptovski strokovnjaki namreč menijo, da letala najbrž ni zadel izstrelek in da Islamska država na Sinaju nima orožja, s katerim bi lahko sestrelili letalo, ki leti na 10 tisoč metrih.

Britanski obveščevalci menijo, da je nesrečo povzročila podtaknjena bomba, zato je Velika Britanija preventivno ustavila polete iz Šarm el Šejka v Veliko Britanijo. Poleti so ukinjeni, dokler britanski strokovnjaki ne bodo preučili varnostnih ukrepov na egiptovskem letališču. 

Je kriv slabo popravljen rep?

Rep letala so našli pet kilometrov stran od drugih razbitin, kar bi lahko kazalo na to, da je prav rep kriv za nesrečo, saj je bil že poškodovan. "Po mojem mnenju je rep odpadel preden je prišlo do eksplozije in ognja,"  je za CNN dejala letalska analitičarka Mary Schiavo, ki je bila včasih preiskovalka letalskih nesreč. 

Nesreča ruskega potniškega letala, Sinajski polotok | Avtor: EPA EPA

Isto letalo, ki je takrat letelo za libanonsko letalsko družbo Middle East Airlines, je z repom leta 2001 udarilo v pisto med pristankom v Kairu in je moralo zato na popravilo. Mary Schiavo je še spomnila, da je nekoč preiskovala nesrečo, v kateri je rep odpadel dvajset let po slabo opravljenem popravilu. "Slabo opravljeno popravilo je časovna bomba," je dejala. 

Natančno pregledano leta 2013

Nesreča ruskega letala, Sinajski polotok | Avtor: EPA EPA

Predstavnik letalske družbe Andrej Averjanov je dejal, da je bilo letalo leta 2013 natančno pregledano za morebitne razpoke, od takrat se ne bi mogle pojaviti tako kritične razpoke, je zagotovil. 

Ruski Airbus A321 je strmoglavil v soboto kmalu po vzletu, v nesreči je umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke.  

Letalo je bilo izdelano leta 1997, imelo je 21 tisoč poletov in 56 tisoč letalnih ur. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.