Svet
19 ogledov

Islamska država ima nov načrt, ki seje strah

Vojaki Islamske države Profimedias
Avstralske oblasti opozarjajo, da Islamska država namerava osnovati še en tako imenovani Kalifat, in sicer v Indoneziji, državi z največ muslimanskega prebivalstva na svetu.

V Indoneziji v zadnjih treh dneh poteka več policijskih protiterorističnih akcij, v okviru katerih so oblasti priprle devet ekstremistov, ki naj bi načrtovali več napadov na trgovske centre in policijske postaje med prihajajočimi prazniki. Pri osumljencih so našli več eksploziva in tudi obeležij Islamske države. Kot so poročali indonezijski mediji, so bili priprti moški povezani z islamisti, ki so se vrnili z bojišč v Siriji.

George Brandis, avstralski glavni državni tožilec je zadnje akcije indonezijske policije pospremil z besedami, da je Islamska država vse bolj prisotna in tudi vse močnejša v tej azijski državi z največ muslimanskega prebivalstva na svetu.

Avstralske oblasti sicer menijo, da Islamska država nima dovolj kapacitet za osnovanje novega kalifata v sosednji Indoneziji

"Islamska država ima nesporni namen povečati svojo prisotnosti v Indoneziji, objavila je namero osnovanja "oddaljenega Kalifata"," je Brandis komentiral za avstralske medije.

Indonezija se je že soočala z napadi islamskih ekstremistov, najhujši je bil na Baliju, ko sta bila ubita 202 človeka. Teroristična skupina, ki je prevzela odgovornost za napad, je bila povezana z Al Kaido.

Komentarjev 7
  • mph 09:52 25.december 2015.

    Američani pa mnoge druge države po svetu, tudi EU so od zmeraj odlilčno služile s prodajo orožja boljšim ponudnikom, potem mnoge od ISIS kupujejo nafto in jih s tem financirajo, ... itn itn.

  • razerznak 20:44 24.december 2015.

    ameri kupijo akje , pa prodajo dalje, ali? simpl ko pasulj

  • McClain 18:42 24.december 2015.

    hahahaahha, sam res