Svet
34 ogledov

Islamska država dela na razvoju kemičnega orožja

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Francoski premier je včeraj posvaril pred nevarnostjo uporabe kemičnega in biološkega orožja. Iraški in ameriški obveščevalci trdijo, da islamski skrajneži razvijajo kemično orožje, a je malo verjetno, da so ga tudi zmožni ustvariti.

Islamska država si prizadeva za razvoj nevarnega kemičnega orožja, trdijo iraški in ameriški obveščevalci. V ta namen naj bi ustanovili celico, v kateri so sirski in iraški znanstveniki, ki naj bi delali na razvoju nevarnega orožja. 

Njihovo opozorilo je vznemirilo zahodne oblasti, potem ko je v krvavih napadih v Parizu umrlo 129 ljudi in so zaradi groženj z bombo v Hannovru evakuirali stadion ter ter prizemljili več letal, zadnjega v ZDA.

Podcenjevali moč skrajnežev

Ameriški obveščevalci sicer ne verjamejo, da je Islamska država sposobna ustvariti sofisticirano orožje, ki bi ga lahko uporabila v terorističnem napadu, a obenem pravijo, da so do sedaj podcenjevali njeno moč, zato previdnost ne bo odveč. 

Francois Hollande in Manuel Valls | Avtor: EPA EPA
Francoski premier Manuel Valls je včeraj opozoril, da se ekstremisti ne bodo ustavili pred uporabo kemijskega orožja. "Obstaja tveganje za uporabo kemiškega in biološkega orožja," je včeraj dejal v nacionalni skupščini, kjer je predlagal podaljšanje izrednih varnostnih ukrepov na tri mesece. 

"Smo v vojni. Ne v takšni, kakršnih smo navajeni iz zgodovine. To je nova vojna - zunanja in notranja, v kateri je terorizem prvi cilj in prvo orožje," je dejal Vallas. 

Iraške oblasti se po navedbah tujih medijev strinjajo, da grožnje ne gre podcenjevati, saj ima Islamska država veliko ozemlje z idealnimi lokacijami za laboratorije. "Imajo popolno svobodo pri izbiro lokacij za laboratorije in prostore za proizvodnjo ter veliko število strokovnjakov, tako civilnih kot vojaških, ki jim lahko pomagajo," je za AP povedal eden od iraških obveščevalcev. 

Iraška vojska opremljena s plinskimi maskami

Irak se za vsak primer pripravlja na kemične napade. Tekom leta je iraška vojska opremila vojsko s plinskimi maskami, pred enim mesecem pa jim je Rusija zagotovila tisoč zaščitnih oblačil. 

"Zbrali so veliko število znanstvenikov iz tujine. Tu so strokovnjaki, ki so delali za Sadama Huseina, veliko pa jih je prišlo iz Čečenije in jugovzhodne Azije," je za AFP povedal vodja parlamentarnega odbora za varnost Hakim al Zamili.

Zaščitna oprema | Avtor: EPA EPA
"Prej smo vedeli, kje se nahajajo laboratoriji, a zdaj se zdi, da so jih premestili na varnejše lokacije. Verjetno se bojijo napadov na njihova največja mesta, posebej Mosul. Očitno pa delajo na razvijanju kemičnega orožja, posebej živčnega plina. To ni grožnja le za Irak, ampak za ves svet."

"Prej bodo uničili sami sebe"

V ZDA se strinjajo, da skrajneži poskušajo ustvariti kemično orožje, a niso prepričani, ali jim to lahko tudi uspe. "Prej bodo med razvojem orožja uničili sami sebe, kot da bi z njim koga napadli," pravijo ameriški obveščvelci. 

"Al Kaida poskuša že 20 let ustvariti kemično orožje, a jim ni uspelo. To ni enostavno," je dejal upokojeni general Richard Zahner, bivši šef obveščevalcev v Iraku. "A, ne pozabite, da ZDA že dolgo časa podcenjuje moč Islamske države. Skrajneži so bogati, kolikor vem, so angažirali vrhunske strokovnjake in inženirje, motivacije je velika, imajo tudi sredstva  ... Rekel bi, da so sposobni proizvesti neko nevarno orožje. Morda ne v velikih količinah, a ... Ne smemo jih podcenjevati."

Imajo strokovnjake in laboratorije

Pred dvema letoma so prestregli sporočilo, v katerem visoki predstavnik Islamske države Sameer al Khalifawy piše voditelju Abu Bakru al Baghdadiju, da gre razvoj kemičnega orožja bolje, kot je bilo načrtovano. "Kmalu bomo imeli orožje, ki nam bo zagotovilo gladko zmago," se je glasilo sporočilo. "Potrebujemo varno lokacijo za eksperimentiranje". 

Al Khalifawyja so ubili v začetku leta 2014, a zdi se, da se prizadevanje Islamske države v tej smeri ni ustavilo. Če gre verjeti iraškim varnostnim službam, so islamski skrajneži končno našli varna mesta za svoje laboratorije. 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:44 20.november 2015.

    Neki so omenjal možnost biološkega / kemičnega orožja. Upam da imamo dost dobro zavarovane vodne vire.

  • Avatar praufo
    praufo 12:14 20.november 2015.

    Včasih se da tudi z majhnimi sredstvi narediti zelo veliko škode. Pomemben je tisti stavek članka, ki pravi, da je motivacija velika. Denar ne igra takšne vloge, kot pa "pranje možganov". Ko so možgani oprani in osebek sprogramiran, ne rabi ...prikaži več zato nobenega denarja. Denar in oblast rabijo tisti, ki stojijo za tem pranjem. Nič dobrega se nam ne piše.