Svet
88 ogledov

Islamska država na ta način služi milijone

Islamska država EPA
V enem letu naj bi ekstremisti Islamske države zaslužili od 150 do 200 milijonov dolarjev z ilegalno trgovino z umetninami in arheološkim blagom, je povedal ruski veleposlanik pri Združenih narodih.

"Okrog sto tisoč kulturnih objektov, med drugim tudi 4.500 arheoloških najdišč, od kateriih jih je devet na popisu svetovne dediščine so trenutno pod kontrolo Islamske države v Siriji in Iraku," je v pismu Varnostnemu svetu zapisal ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin.

Izpostavlja, da od prodaje umetnin in arheološkega blaga IS letno zasluži od 150 do 200 milijonov dolarjev, pri čemer naj bi starine in umetnine tihotapili preko Turčije.

"Glavni center za tihotapljenje predmetov kulturne dediščine je turško mesto Gaziantep, kjer ukradene stvari prodajajo na ilegalnih avkcijah," dodaja Čurkin. Starine odkupujejo zbiratelji iz različnih koncev sveta, v glavnem preko spletnih avkcij, specializiranih spletnih prodajaln ali preko eBaya.

"Preiskujemo navedbe tega pisanja. EBay nima nikakršnega interesa, da se preko naših platform prodajajo prepovedane dobrine kulturne dediščine," so ob tem sporočili iz eBaya.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.