Svet
81 ogledov

Islamska država načrtuje kemične napade

Ben Wallace Profimedias
Skrajneži Islamske države bi radi izvedli napad s kemičnim orožjem v Veliki Britaniji in drugod po Evropi, je dejal britanski minister za varnost Ben Wallace. Pri tem po besedah Wallaceja nimajo nobenih moralnih zadržkov.

Britanski minister Ben Wallace je v pogovoru za Sunday Times povedal, da obstajajo poročila o uporabi kemičnega orožja v Siriji in Iraku, kjer IS nadzoruje veliko območje, ter da so maroške oblasti februarja lani odkrile celico, v kateri so shranjevali kemijske snovi, ki bi jih lahko uporabili za pripravo bombe ali "smrtonosnega strupa". Islamska država je uporabila plin iperit v napadu na sirsko mesto Mareu leta 2015.

Konkretnega načrta za takšen napad sicer še niso odkrili, a varnostne službe se po besedah Wallacea pripravljajo tudi na to možnost. Grožnje napada s kemijskim orožjem omenjajo tudi poročila Europola. 

Wallace poudarja, da so cilj skrajnežev napadi z visokim številom žrtev. "Želijo poškodovati in prestrašiti čim več ljudi," je poudaril. "Nimajo nobenih moralnih zadržkov pred uporabo kemičnega orožja proti populaciji. Če bi ga lahko uporabili, bi ga tukaj."

Grožnjo VB ob morebitni vrnitvi predstavljajo Britanci, ki so odšli v Sirijo. Iz VB jih je na območje samooklicane Islamske države odšlo okoli 800 borcev, približno 100 jih je tam umrlo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jozicamurn 16:48 02.januar 2017.

    Cela Anglija je že okupirana z njimi in kmalu bodo tam razglasili svoj kalifat ker šeriat že imajo in celo svojo šeriatsko policijo. Poženščeni angleži liberalni fantki pa jim nič ne morejo, čeprav so na njihovem tlu in so prestrašeni. ...prikaži več Sindrom preveč prijazne EU liberalne politike pa se ne kaže samo pri njih, ampak tudi pri nas in v Franciji itd. GROZNO, lgbt-jevski-globalisti in njihov odziv je tak, da tudi ko jim migrantski inženirji naredijo kaj slabega te isti liberalci še vedno vztrajajo pri tem, da so jim to naredili za njihovo dobro! Vrnimo nazaj strelski vod in obvezno služenje vojaškega roka!

  • Dragan Marina Mudrinic 18:02 01.januar 2017.

    Skrajneži Islamske države bi radi izvedli napad s kemičnim orožjem- kaka islamska , kje je ta država , katero omenjate