Svet
41 ogledov

Islamska država pobila 13 novinarjev

Vojaki Islamske države Profimedias
Novinarji brez meja poročajo, da so ekstremisti Islamske države v Iraku pobili 13 novinarjev. CNN poroča o Kurdih, ki se bojujejo v sandalah, Rusi pa predstavljajo svoj "leteči tank".

Ko so ekstremisti Islamske države lani zavzeli mesto Mosul, drugo največje mesto v Iraku, so zajeli 48 novinarjev. 13 od zajetih novinarjev so pobili, sporočajo Novinarji brez meja, ki pri tem izpostavljajo, da je Mosul postal "grobišče informativne svobode".

13 novinarjev so pobili, 25 jih je uspelo pobegniti, še deset pa jih ekstremisti še vedno zadržujejo v ujetništvu. 

V sandalih v vojno

O pobitih novinarjih je danes poročal tudi CNN, pred tem pa pripravil reportažo o kurdskih borcih, ki se v prvih bojnih vrstah bojujejo proti Islamski državi. Izčrpani po večmesečnih bojih nadaljujejo z bojevanjem, odločeni, da se postavijo po robu zlu, ki ga predstavlja Islamska država.

Kot poroča CNN, so nekateri oboroženi z lovskimi puškami in doma izdelanim orožjem. Oklepnih vozil nimajo, prevažajo se v starih minibusih; da bi odkrili premikanje borcev, proti katerih se bojujejo, uporabljajo tudi počene daljnoglede. Ekipa CNN-a je naletela na kurdske vojake, ki nimajo niti primerne vojaške obutve, v vojno so odšli v sandalih.

Izkušeni vojaki iz zahodnih držav, ki se bojujejo na njihovi strani, so televizijski ekipi povedali, da kurdski vojaki poleg opreme nujno potrebujejo še taktične voditelje, saj se običajno "vržejo v ogenj".

Leteči tank

Če že kurdski vojščaki nimajo primerne opreme, pa se z njo pohvalijo ruski vojaki, ki posredujejo v konfliktu v Siriji. Na youtubu so zaokrožili posnetki ruskega vojaškega helikopterja MI 24, ki ga imenujejo tudi leteči tank.

Njegova primarna naloga v Siriji je, da varuje ruska vojaška oporišča. leti vsega nekaj metrov nad zemljo, leti pa s hitrostjo tudi do 300 kilometrov na uro in več.

Komentarjev 2
  • benč 17:53 28.oktober 2015.

    Rusi napadajo podnevi, ameriški strahopetci pa ponoči!

  • kapibara 14:44 28.oktober 2015.

    Samo, Ruska leteča krmača, je pa res strah vzbujajoča..