Svet
94 ogledov

Islamska država razstrelila znamenito mošejo v Mosulu

Mosul Al Nuri
Pripadniki skrajne skupine Islamska država so v Mosulu razstrelili mošejo Al Nuri s prepoznavnim poševnim minaretom. Iraški premier potezo označil za "uradno razglasitev poraza" džihadistov.

Iraške oblasti navajajo, da so džihadisti skrajne skupine Islamska država v sredo razstrelili mošejo Al Nuri v Mosulu. V njej se je voditelj IS Abu Bakr al Bagdadi pred tremi leti v svojem edinem javnem nastopu razglasil za kalifa. IS je prek svoje tiskovne agencije za uničenje mošeje okrivila letalski napad ameriških sil. 

Po besedah iraškega premierja Hajderja Al Abadija gre pri uničenju mošeje za "uradno razglasitev poraza" džihadistov v osem mesecev trajajočem boju za Mosul. "Naše sile so napredovale proti svojim tarčam globoko v starem mestu in ko so se mošeji Al Nuri približale na 50 metrov, je IS zagrešila še en zgodovinski zločin in razstrelila mošejo Al Nuri," je v izjavi sporočil iraški poveljnik ofenzive na Mosul Abdulamir Jarala.

Prepoznavna mošeja je bila uničena na četrti dan ofenzive iraških sil, ki poteka ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA, na stari del Mosula. Gre za edini del mesta, kjer se džihadisti še upirajo.

Mošeja in minaret sta še ena znamenitost na dolgem seznamu prizorišč in spomenikov kulturne dediščine, ki jih je skrajna skupina uničila v Iraku in Siriji, odkar je Bagdadi pred tremi leti ustanovil svoj "kalifat" na ozemlju obeh držav.

Poševni minaret, poznan kot Al Hadba, leži poleg mošeje Al Nuri, in je veljal za eno najbolj priljubljenih in prepoznavnih znamenitosti v Mosulu, še piše AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.