Svet
36 ogledov

Islamska država s smrtjo grozi Putinu

Vojaška Parada v Beogradu EPA
Rusija je objavila posnetke, ki naj bi prikazovali bombandiranje sedeža Islamske države in njihovega kampa za treniranje vojakov. Kot sporoča uradni Kremelj, naj bi napadi trajali vsaj štiri mesece.

Posnetke bombnega napada je objavilo rusko ministrstvo za obrambo, prikazovali naj bi vojno letalo SU-24M v akciji.

Turčija in njeni partnerji v koaliciji v boju zoper ekstremiste Islamske države je medtem izrazila globoko zaskrbljenost zaradi zračnih napadov, ki jih usmerja Moskva. V skupni izjavi, ki so jo podprle ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija in arabske države Perzijskega zaliva, Turčija izpostavlja, da ruski napadi vodijo v poglobitev nemirov v Siriji in da bodo ekstremizem Islamske države le poglobili.

Zaskrbljeni smo zaradi ruskih napadov v Siriji, predvsem zaradi napadov vojaškega letalstva, v katerih je prišlo do žrtev med civilnim prebivalstvom,” je zapisano v izjavi.

Napadi do štiri mesece

Rusija medtem drugi dan posredovanja svojega letalstva v Siriji ne pokaže nobene namere, da ne bi sledila začrtanim ciljem. Predstavnik ruske Dume za zunanje zadeve Aleksej Puškov je napovedal, da bodo ruski zračni napadi v Siriji trajali tri do štiri mesecev. Na vprašanje, ali bodo napade okrepili, je odgovoril pritrdilno.

Zanikal je tudi obtožbe zahodnih držav, da Rusija ne bombandira položaje Islamske države, pač pa območja, ki ga zasedajo predstavniki opozicije sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Poudaril je, da napadajo položaje Islamske države, ki so najbližje Damasku. "Najprej moramo eliminirati oz. nevtralizirati IS, šele nato bomo lahko urejali naprej razmere v Siriji," je zatrdil.

Smrt Putinu!

Najboljši dokaz, da so ruske bombe vendarle uspele doseči tarče Islamske države je sporočilo slednje, ki je uperjeno Moskvi in Putinu. Na fotografiji sporočila je uničeni Rdeči trg v Moskvi, v pripisu pa je zapisano: Smrt Putinu! Prihajamo kmalu!

Sporočilo je objavila Rita Katz, direktorica SITE Intelligence groupe, organizacije za spremljanje in analizo sporočil teroristov, med drugim tudi Islamske države, preko spleta.

V Moskvi se zaradi groženj ne vznemirjajo, sinoči so se veselili celo novega močnega zaveznika. “Vsi vemo, da bo do rešitve situacije v Siriji prišlo le s pomočjo Rusije,” je izjavila nemška kanclerka Angela Merkel.

Merklova in Putin se bosta danes srečala v Parizu, kjer se bodo na sestanku glede mirovnih prizadevanj na vzhodu Ukrajine sestali voditelji Ukrajine, Rusije, Nemčije in Francije. Pozornost na sestanku bo veljala tudi zaostrovanju razmer v Siriji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Žurnalček 15:25 03.oktober 2015.

    Mal so se zmotil v tistem prihajamo . Pravilno bo ODHAJAMO !

  • Misel Topolovsek 07:04 03.oktober 2015.

    Prost je.... spomnite se Nostrdamusa.... je še tega napisau, ".... država velikega medveda in država svobode, se bojo združili in uničili arabca z zelenom zastafvom, po tem bo 1000 let mir v svetu.......", in to je to, se dogaja proti ISIS-u....ss:)

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:59 02.oktober 2015.

    #ISIS fighters threaten Russia: "Death to #Putin We Are ComingHahaha...še vsak k je hotu uničt Rusijo je falil. Lahk jih še tko ob zid stisneš pa se bojo pobral. Ena izjemnih lastnosti Rusov. Je pa res da ...prikaži več je proti ISIS-u bila koalicija zahoda(ZDA, Turčija itd) dost počasna pa mlahava pri ukrepajnju. Turčijo tak zanima sam pobijanje Kurdov. Rajš imajo ISIS kot pa Kurde. Rusija je pa Rusija...ima pristanišče v Siriji in dokler bo vladal Alasad bo temu tako. Zato v prvi vrsti pomagajo sirskemu režimu in se borijo predvsem proti opoziciji Alasada, do neke mere tud proti ISIS-u čeprav so pa jasno uporniške sile njihova prva prioriteta. V glavnm en kup govorjenja pa zelo mal narejenga. Vsi bi sam neke svoje interese ščitil.