Svet
15 ogledov

Islamska država se bojuje s prepovedanim kemičnim orožjem

Islamska država Profimedias
Strokovnjaki za kemijsko orožje potrujejo, da džihadisti v bojevanjih v Siriji uporabljajo tudi kemijsko orožje.

Džihadisti Islamske države naj bi v bojevanjih v Siriji nedvomno uporabljali bojni plin iperit, potrjuje Organizacija za prepoved kemičnega orožja, katere poročilo povzema agencija Reuters.

V poročilu izpostavljajo potrditev, da sta bila v mestu Marea po njihovih podatkih najmanj dva človeka izpostavljena iperitu. “Zelo verjetno je, da je dojenček umrl zaradi izpostavljenosti temu bojnemu plinu,” piše v poročilu.

V poročilu ne navajajo natančno, kdo naj bi omenjeni bojni plin uporabljal, vendar, kot navaja Reuters, agencija ni imela mandata iskanja tistih, ki bojne pline uporabljajo. Diplomatski viri, ki jih navaja Reuters, vendarle menijo, da je bilo kemično orožje uporabljeno v bojih, v katerih sodeluje Islamska država.

Od kje džihadistom kemično orožje?

Na tej točki se pojavlja predvsem vprašanje, od kje je to kemično orožje. Ali so ga džihadisti Islamske države sposobni proizvesti sami, ali pa so ga našli med bojnimi zalogami območij, ki so jih zavzeli. Obe opziji sta izjemno zaskrbljujoči,” pri tem izpostavlja Organizacija za prepoved kemičnega orožja.

Svoje poročilo so v začetku meseca predali glavnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Moonu, v njem pa poudarjajo, da obstaja vse več dokazov, da džihadisti v svojem bojevanju v Iraku in Siriji dejansko uporabljajo prepovedano kemično orožje.

Kurdski borci izpostavljeni iperitu

Kurdske oblasti so medtem sporočile, da so ekstremisti Islamske države metali bombe, polnjene z iperitom na kurdske borce v severnem Iraku.

Vzorci krvi pri 35-tih vojakih naj bi dokazovali, da so bili izpostavljeni iperitu. 

Komentarjev 2
  • benč 18:29 06.november 2015.

    Naj se kar pobijejo med seboj, ste bodo naredili svetu in civilizaciji medvedjo uslugo!

  • Papaja Popi 16:40 06.november 2015.

    Nihče se ni vprašal zakaj so ravno kurdski borci izpostavljeni iperitu !Samo zato namreč, ker se samo oni borijo proti tem islamistom in proti vladni vojski v Siriji.Vladna vojska ima iperita dovolj in ga seveda posoja islamistom, čeprav ...prikaži več naj bi bili sovražniki, samo , da ne bi bili Kurdi uspešni v bojih.Pa tudi Turčija ima svoje interese pri tej pomoči vladi v Siriji, ki se bori proti Kurdom.Ker Kurdi so trn v peti Turčiji že zelo dolgo.Pred desetletji so z strupom izvedli genocid nad Kurdi, ko so jih pomorili več kot milijon.