Svet
9 ogledov

Islamska država vrača udarec

Islamska država Profimedias
Džihadisti skrajne islamistične skupine Islamska država so danes ponovno osvojili ključno mesto na meji Sirije in Turčije, obvešča Sirski observatorij za človekove pravice.

Po informacijah Sirskega observatorija za človekove pravice so džihadisti le nekaj dni po tem, ko so izgubili oblast nad mestom al-Rai, severno od Alepa, tega ponovno osvojili.

Rami Abdel Rahman iz omenjene organizacije je za agencijo DPA izpostavil, da so džihadisti ponovno osvojili tudi šest vasi, s čimer so obrnili trend, ki se je začel prejšnji teden, ko so bili izgnani iz nekaterih sirskih mest. “To dokazuje, da se v Siriji brez podpore zračnih sil težko učinkovito branijo pred džihadisti,” je opozoril.

Krepijo vrste v Libiji

Že prejšnji teden je medtem poveljnik ameriških sil v Afriki general David Rodriguez opozoril, da se je število borcev Islamske države v Libiji v manj kot letu dni podvojilo. Zdaj naj bi vrste njihovih borcev v tej državi stele že šest tisoč borcev.

Doslej džihadistom še ni uspelo zavzeti večjih predelov Libije. Kot je povedal omenjeni general, IS za razliko od Sirije in Iraka v Libiji nima podpore domačinov. IS je sicer že lani osvojil rojstno mesto nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Od takrat si prizadeva širiti svoj teritorij, a jim to za zdaj ne uspeva. 

Komentarjev 4
  • Žurnalček 01:04 12.april 2016.

    No in ko bo ISIL zmlel opozocijo na tem njihovem sektorju , bo nastopila Sirija in z Rusi pregnala ISIL in se praktićno z njihovo pomoćjo otresla opozicijskih podrepnih muh , ki hoćejo ob USA potpori nekaj biti ! Vsaka ...prikaži več podobnost z Varšavsko vstajo je zgolj slućajna , hi hi hi . Ko nezna Ruse , skupo bi jih platio !

  • Žurnalček 00:53 12.april 2016.

    Vi očitno ne veste , kdo je izgubil te vasi ! Teh 6 vasi so izgubili kontraši , ki so jih oni osvojili obenem zahvaljujoč prodiranju Sirske vojske z Rusko zračno podpore , ki je bila razširjena na celo frontno ...prikaži večno črto. Sedaj ko je Alep osvojen , ga branijo s bojnimi helikopteri samo tisti del fronte ki ga nadzoruje Sirija , kontraši pa podpore tako već nimajo , ISIL zvohal , da so ostali sami in napadel. Tu se vidi samo nemoć Sirijske opozicije , radi bi pa prevzeli oblast v Siriji ! Rusi so pa rekli no da vas vidmo in mogoće še nagovorili ISIL da jih napade , kajti po sporazumu , jih Sirija ne sme već napadati , ker je vzpostavljeno med njimi premirje ! Očitno rabite enga komentatorja tipa Lazanski , kajti tole vaše poroćanje ni za nikamor , razen će ste za opozicijo in proti LEGALNI Vladi Sirije !

  • h3o 18:45 11.april 2016.

    vedno sem trdil, da ni bi smeli odstraniti gadafija. Ti muslići rabijo fajt kot kisik. Pri njih vse temelji na islamu, islam je pa samov glavah ljudi, islama v živalih drevesih kamnih ni... Islam bo treba v sloveniji prepovedat in to ČIM PREJ