Svet
13 ogledov

Islandcem je zavrelo, jajca za premierja

Islandija protest EPA
Razkritje, da je islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson eden tistih, ki so se posluževali uslug podjetja Mossack Fonseca, je dvignilo na noge Islandce.

Ime islandskega premierja se je znašlo med imenovanimi v projektu Panama Papers. Projekt je razkril podjetniško prakso panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca, ki je pomagala skriti finančne posle številnih politikov in javnih uradnikov

Islandski premier Sigmundur Gunnlaugsson naj bi skupaj z ženo ustanovil podjetje, prek katerega se je izognil plačilu davkov. Gunnlaugsson in njegova tedanja partnerka, zdaj žena, Anna Sigurlaug Palsdottir sta leta 2007 ustanovila podjetje Wintris Inc. Premier naj bi 31. decembra 2009 svojo polovico podjetja prodal Palsdottirjevi. Prodaja je bila izvedena dan preden je stopil v veljavo nov zakon, po katerem bi moral razkriti svoje lastništvo v podjetju. Podjetje je imelo v lasti približno štiri milijone dolarjev obveznic treh islandskih bank. 

O odstopu ne razmišlja

Po razkritju so se pojavili pozivi k njegovemu odstopu in po glasovanju o zaupnici. "Zaradi tega nisem razmišljal o odstopu in ne bom odstopil," je povedal pred parlamentom. "Vlada dela dobro, napredek je in pomembno je, da lahko vlada konča svoje delo."

Njegovega mnenja ne delijo Islandci. Več tisoč jih je šlo na ulice in izrazilo svoje nezadovoljstvo. Islandci pričakujejo, da bosta premier in njegova vlada odstopila in da bodo razpisali nove volitve. "Počutim se izdanega. Jezen sem," je dejal Björn Jónsson. "Premier nam je lagal in mislim, da je zelo naduto, da ignorira vse, ki smo nocoj tukaj zbrani." Protestniki so svojo jezo izrazili tudi tako, da so v parlament metali jajca in jogurt.

Razočaranje po dogajanju leta 2008 je veliko. "Premier ni na zadnjih volitvah o tem rekel nič," je dejala Katrin Jakobsdóttir, predsednica opozicijskega gibanja. "To je zelo resno. Premierja in vlado pozivamo, naj se umaknejo, razpišejo nove volitve in islandskemu ljudstvu dovolijo, da izbere nove voditelje. Tudi če niso prekršili zakona, je to moralno zelo sporno."  

 

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:17 05.april 2016.

    Ja pr ns so politiki uspel narod skregat med sabo zato da več energije usmerjamo v prepire med sabo kot pa v zgražanje nad politiki. In zato imamo državo v razsutju. Demos - Ljudstvo ne vlada ker se preveč ukvarja ...prikaži veča sam s sabo. In potem imamo od demokracije samo politikanstvo.

  • maresem 13:03 05.april 2016.

    Pri nas? Kot sem že zgoraj zapisal... zavrelo bo med desnimi in levimi verniki kdo je za kaj kriv, mafija bo pa še naprej kradla državo in davkoplačevalce.

  • maresem 12:58 05.april 2016.

    V bistvu imaš prav a kdor ima čiste roke, nima v davčnih oazah kaj iskat, pa naj bo sitna ali velika riba.