Svet
1 ogledov

Islandija od zdaj brez milijarderjev

Islandija Shutterstock
Pred finančno krizo je bilo v državi šest milijarderjev, zdaj ni nobenega več. Trije vpleteni v sodne postopke.

Finančno krizo, ki je prizadela Islandijo, so občutili tudi najbogatejši v deželi gejzirjev. Pred finančno krizo leta 2008 je bilo v državi šest milijarderjev, zdaj pa ni nobenega več, danes objavlja nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pet nekdanjih najbogatejših Islandcev je zgubilo vse premoženje ali pa njegov pretežni del. Med njimi sta tudi Björgólfur Guðmundsson, ki je bil nekoč lastnik angleškega nogometnega združenja West Ham United, in Jón Ásgeir Jóhannesson, ustanovitelj holdinga Baugur, ki je bil pred zlomom islandskega finančnega sektorja dejaven tudi v tujini.

Oba sta bila v preteklosti simbol za preobrazbo Islandije iz pretežno turistične in ribolovne države v svet visokih financ. Kot "finančna vikinga" so ju številni Islandci častili kot narodna junaka, politiki pa so se jima dobrikali.

Trije vpleteni v sodne postopke

Najmanj trije milijarderji so zdaj vpleteni v sodne postopke zaradi finančno neustreznih ravnanj. Jóhannessona, ki je imel nekoč v lasti luksuzna stanovanja v New Yorku in Londonu, so februarja letos obsodili na eno leto pogojne kazni. Med drugim zaradi ponarejanja bilanc.

Pred krizo je Jóhannessonu in drugim milijarderjem uspelo, da so s pomočjo kreditov islandskih bank zgradili svoje finančne imperije.

Edini milijarder živi v VB

Edini islandski milijarder, ki bi lahko ta naslov ohranil po krizi, je sin Björgólfurja Guðmundssona, ki pa živi v Veliki Britaniji in ga komajda še kdaj vidijo na Islandiji. Njegovo premoženje je bilo maja 2007 vredno 5,1 milijarde dolarjev, dve leti pozneje mu je ostala še milijarda.

Islandsko gospodarstvo si je po krizi zdaj v večji meri že opomoglo – po ocenah naj bi se BDP letos povečal za 2,3 odstotka, povzema FAZ.

Komentarjev 1
  • mph 15:34 21.marec 2013.

    Kdo ve, če bi hoteli priti vladati tudi sem.