Svet
35 ogledov

Islandiji grozi nov izbruh vulkana

Po izbruhu vulkana Eyjafjallajökull je bil vpeljan sistem, ki omogoča identifika Žurnal24 main
Geologi na Islandiji opozarjajo na nevarnost izbruha vulkana Bardarbunga, ki bi lahko zasenčil lanskoletno katastrofo in prizemljil še več letal.

Pall Einarsson, profesor geofizike na islandski univerzi, je dejal, da so na območju v bližini drugega največjega islandskega vulkana Bardarunga zaznali povečano seizmološko delovanje, kar pomeni "zadosten razlog za skrb".

Majhno število seizmografov na omenjenem območju sicer po njegovih besedah onemogoča natančno oceno, kako verjeten je izbruh in kdaj bi do njega lahko prišlo, a kljub pomanjkljivemu merjenju je jasno, da seizmološka aktivnost pomeni, da se lava v vulkanu dviguje.

"Potrebujemo več inštrumentov, saj je težko določiti lokacijo potresne aktivnosti, ker se področje nahaja v notranjosti in je pokrito z ledeniki," je povedal za državno televizijo in pojasnil, da gre za najaktivnejše vulkansko področje na Islandiji.

Ugledni vulkanolog Jon Friman je na blogu zapisal: "Po izbruhu Eyjafjallajokulla leta 2010 je očitno, da islandski geologi potrese jemljejo resneje kot poprej."

Zadnji izbruh Bardarbunga so zabeležili leta 1910, vulkanologi pa so prepričani, da se je največji izbruh zgodil daljnega leta 1477, ko je vulkan izbruhal ogromno količino vulkanskega pepela. Vulkan je drugi največji na Islandiji in je precej večji od Eyjafjallajokulla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.