Svet
1029 ogledov

Istospolni pari na Hrvaškem na boljšem kot pri nas

Poroke med istospolno usmerjenimi bodo priznane tudi v New Yorku. Žurnal24 main
"Vsega tega ne bi bilo, če si ne bi upali boriti z mlini na veter," pravita srečna starša.

Istospolni pari na Hrvaškem lahko skupaj pristopijo k ocenjevanju za posvojitelje in ne smejo biti diskriminirani na podlagi svoje spolne usmerjenosti, je ugotovilo Višje upravno sodišče Republike Hrvaške v primeru partnerjev Mladena Kožića in Iva Šegota. Odločilo je namreč, da morata dobiti vpogled v ocenjevalni postopek za posvojitev, poroča hrvaški portal Index.

Kožić in Šegota sta pred šestimi leti na center za socialno delo javila, da bi postala rejnika in posvojitelja. Njuni zahtevi sta bili sprejeti, a so ju nato v obeh postopkih zavrnili le zato, ker sta bili v istospolni partnerski skupnosti. Po dolgi pravni bitki sta leta 2020 postala rejnika dveh otrok. Lani je prvostopenjsko upravno sodišče odločilo, da lahko postaneta tudi posvojitelja, po pritožbi ministrstva pa je sodba višjega upravnega sodišča dokončno odpravila vse dvome.

Saga je na sodišču trajala šest let

"Naša posvojitvena zgodba se je začela leta 2016, ko sva bila zavrnjena iz sistema, ker sva istospolni par v življenjski skupnosti. Sodna odisejada je trajala šest let. Naših šest let je nič v primerjavi s šestimi leti življenja otrok, ki so jim bili v imenu obrambe tako imenovanih tradicionalnih vrednot pripravljeni teptati pravico do družine. Na te otroke je družba pozabila," sta povedala Ivo Šegota in Mladen Kožić.

"Zadnji dve leti naša družina diha in živi za dva otroka, ki sva ju posvojila. Njune izkušnje v vrtcu, šoli, nogometu, taekwondoju, rojstnodnevnih zabavah z novimi prijatelji, potovanjih, izletih, skupni pripravi hrane, vrtnarjenju v našem vrtu, skrb za naše pse in mačke, neizogibno branje pravljice pred spanjem ... Vsega tega ne bi bilo, če si ne bi upali boriti z mlini na veter. Najina velika želja je bila posvojiti otroke, katere zadnji dve leti negujeva dan in noč. Od sreče za prvo petico v šoli ali prvega lastnega kolesa do neprespanih noči zaradi povišane telesne temperature, od smeha do solz, živimo skupaj in drug drugemu smo vse na svetu. Če to ni družina, potem ne veva, kaj je," sta dodala Ivo in Mladen. "Ta sodba ima daljnosežne posledice za pravice LGBTIQ oseb in istospolnih parov v Republiki Hrvaški, saj so njihovi življenjski partnerji na Hrvaškem praktično enakovredni drugim partnerskim zvezam. Sodišče je zavrnilo argument ministrstva, da istospolni pari ne bi smeli pristopiti k posvojitvi otrok zaradi "zaščite interesov otroka". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • mina6 15:16 26.maj 2022.

    Svoboda za metanje otrok z mostu 🤮

  • Avatar MS
    MS 14:32 26.maj 2022.

    Ali ni egoizem istospolnega para krivičen do nedolžnega otroka? Tak otrok bo brez lastne krivde stigmatiziran celo življenje! Ali ni sistem dolžan ščititi človeške pravice teh nedolžnih otrok! ?