Svet
7 ogledov

Italija bo poslušala Evropo

Monti in Berlusconi Reuters
Novo italijansko vlado danes in jutri čaka potrditev v obeh domovih parlamenta. Predstavili bodo tudi načrt za izhod iz krize.

Nova italijanska vlada Maria Montija je prisegla včeraj, danes in v petek pa jo čaka še potrditev v obeh domovih parlamenta. Novo vlado sestavlja 17 ministrov, med njimi tudi 68-letni Monti, ki bo poleg premierske funkcije opravljal še delo finančnega ministra.

Nekdanji evropski komisar poudarja, da se bo njegova vlada osredotočila na "usklajene pobude za gospodarsko rast in razvoj". Program bo najprej predstavil v zgornjem domu (senatu), kjer bo glasovanje o zaupnici potekalo zvečer. Predstavitev vladnega programa je za danes predvidena še v poslanski zbornici, glasovanje pa bo jutri. Program naj bi (v veliki meri) sledil navodilom Evropske unije, poroča BBC.

"Monti je pravi mož"

Monti je prepričan, da bo nova vlada znova obudila zaupanje javnosti. Njegova naloga ne bo lahka, saj ima Italija kar 1,9 milijarde evrov dolga. Predsednik luksemburške vlade in evropski minister za zakladništvo Jean-Claude Juncker je prepričan, da je Monti "pravi mož za nastali položaj". Nemška kanclerka Angela Merkel pa je napovedala, da se bo sestala z Montijem takoj, ko bo to mogoče.

Pobral šila in kopita

Silvio Berlusconi pa je medtem že včeraj pospravil svoj nekdanji urad. Poleg svojih stvari je vzel tudi meč iz Kazahstana, dragoceno kitajsko vazo in tri fotografije, ki so mu očitno zelo ljube. Kakšna anekdota je povezana z omenjeno vazo, preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.