Svet
2 ogledov

Italija bo postala "davčni prijatelj"

Enrico Letta EPA
Italijanska vlada je sprejela paket nujnih ukrepov, ki naj bi okrepili gospodarsko rast in razbremenili Italijane, ki morajo prenašati stroge varčevalne ukrepe.

"V zakonu je veliko ukrepov," je v soboto po sprejetju programa dejal italijanski premier Enrico Letta. "Številni med njimi Italijanom dajejo možnosti za izvedbo operacij, nujnih za ponovni zagon gospodarstva," besede Lette povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Najmanj 30 tisoč novih delovnih mest

Nov paket ukrepov določa tri milijarde evrov za projekte javnih del v letošnjem letu. Od tega bo kakih 600 milijonov evrov vloženih v nacionalno železniško infrastrukturo.

Okoli 100 milijonov evrov pa je bilo določenih za vzdrževanje državnih šol, je poudarila ministrica za izobraževanje Chiara Carrozza. Samo na področju infrastrukture si Italija z ukrepi obeta 30.000 novih delovnih mest.

Vlada želi tudi razbremeniti potrošnike z zmanjšanjem trošarine za energente. Računi za energijo naj bi se znižali za 550 milijonov evrov.

Davčni urad Equitalia bo proti neplačnikom davkov "za boljše odnose med državljani in državo" ravnal "brez kaznovalnega odnosa", s čimer bo postal "davčni prijatelj, še posebej za tiste v težavah", je medtem napovedal notranji minister Angelo Alfano.

Sicer pa zakon tudi predvideva zmanjšanje birokracije, še posebej z olajšanjem postopkov za migrante za pridobitev italijanskega državljanstva.

Tretje največje gospodarstvo v območju evra se je v prvem letošnjem četrtletju skrčilo za 0,6 odstotka. Stopnja brezposelnosti se je aprila povzpela na 12 odstotkov, brezposelnost med mladimi pa je kar pri 40,5 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.