Svet
11 ogledov

Italija: Dalajlama obiskal žrtve potresov

Dalajlama obiskal italijansko mesto Mirandola.
1/6
Reuters
Tibetanski duhovni voditelj dalajlama je danes na obisku v severnoitalijanski deželi Emilia Romagna, ki sta jo maja prizadela rušilna potresa. Njegov obisk pa je zaznamovala sporna poteza milanskih lokalnih oblasti, ki so nedavno ustavile postopek, da bi dalajlami dodelili naziv častnega meščana.

Dalajlama je danes prispel v mesto Mirandola, kjer ga je pričakalo nekaj sto podpornikov. V spremstvu predsednika dežele Vasca Erranija in župana Mirandole Maina Benattija je obiskal mestno katoliško cerkev, ki jo je potres spremenil v ruševine. Kasneje bo dalajlama obiskal tudi tabor, kjer so zasilno nastanjene preživele žrtve, ki so v potresu izgubile domove.

V potresih z magnituda 6 oziroma 5,9, ki sta sever Italije prizadela 20. in 29. maja, je sicer umrlo 27 ljudi, preko 10.000 jih je ostalo brez domov.

V Milanu mu niso dodelili naziv častnega meščana

Obisk tibetanskega duhovnega voditelja v Italiji pa je nekoliko skalila nenavadna poteza milanskih oblasti, ki so v torek po pritisku s strani Kitajske, ki dalajlamo obravnava kot nevarnega separatista, odstopile od načrta, da bi mu dodelile naziv častnega meščana.

Lokalne politike naj bi namreč prestrašila možnost, da se Kitajska v nasprotnem primeru ne bi odločila za že obljubljene investicije v mednarodno razstavo Expo, ki jo bo Milano gostil leta 2015. Kitajsko naj bi namreč na Expu 2015 po sedanjih načrtih predstavljal cel paviljon, prav tako pa naj bi v Milano privabila preko milijona obiskovalcev.

Milanski župan Giuliano Pisapia je po poročanju italijanskega dnevnika Corriere della Sera izjavil, da ga je kitajski konzul posvaril, da bi Kitajska omenjeno gesto lahko razumela kot "znak neprijateljstva do kitajskega naroda".

Dalajlama bo tako po novem načrtu med obiskom v Milanu, kjer bo sodeloval pri nekaj seminarjih in predavanjih, imel čast zgolj nagovoriti mestni svet.

Tibetanski duhovni voditelj je v preteklosti že postal častni meščan Rima, Benetk in Torina, ravnanje milanskih oblasti pa so tibetanski aktivisti označili kot sramotno.

Komentarjev 1
  • ghz891 17:46 24.junij 2012.

    Očitno si spet želi teokracijo v Tibetu ustvarit...