Svet
22 ogledov

Italija: istospolnim parom pravica do družine

gej poroka, geja Shutterstock
Italijansko sodišče je razsodilo, da imajo istospolni pari enake pravice kot poročeni heteroseksualni pari. Razsodba najvišjega civilnega sodišča istospolnim parom sicer še vedno ne dovoljuje porok ali omogoča potrditve veljavnosti v tujini sklenjenih zakonskih zvez.

Italijansko kasacijsko sodišče je razsodilo, da imajo istospolni pari enake pravice kot poročeni heteroseksualni pari.Tožbo je na kasacijsko sodišče vložil gejevski par, ki se je leta 2002 poročil v Haagu, nato pa sta zakonca skušala svojo zvezo zakonsko zvezo registrirati v kraju Latina blizu Rima. Lokalne oblasti so njuno zahtevo zavrnile, prav tako so padle tožbe na nižjih sodiščih.

Kot so poudarili v združenju Arcigay, je kasacijsko sodišče potrdilo stališča Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2010, da imajo istospolni pari pravico do družinskega življenja. Najpomembneje pa je po mnenju Arcigay, da je s tem zavrnilo stališča nekaterih politikov, da je zakonska zveza mogoča zgolj med heteroseksualnimi pari.

Da je uzakonitev porok istospolnih partnerjev v Italiji še izjemno daleč, potrjujejo izjave nekaterih politikov in predstavnikov Cerkve, ki so izpostavili, da sodišče nikakor ni omogočilo porok istospolnih partnerjev. Član Ljudstva svobode Sandro Bondi je na primer poudaril, da italijanska ustava poroke istospolnih ne dovoljuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.