Svet
14 ogledov

Italija: mesta pred bankrotom, šolam grozi zaprtje

Cefalu, Sicilija Žurnal24 main
Deset italijanskih mest je tik pred bankrotom. Notranja ministrica Annamaria Cancellieri ob tem opozarja, da je položaj v italijanskih regijah zelo resen. Zaradi strogih varčevalnih ukrepov številnim šolam grozi, da jeseni ne bodo mogle odpreti svojih vrat.

"Situacija je iz dneva v dan hujša," je povedal predsednik združenja italijanskih občin Graziano Del Rio. Bankrot po poročanju italijanskih mest grozi Neaplju, Palermu na Siciliji in regiji Kalabrija, kjer že vrsto let kraljuje mafija in korupcija.

V vse slabšem finančnem položaju pa so tudi nekatera mesta na severu države. Eno izmed takšnih je mesto Alessandria v regiji Piedmont.

Predsednik združenja deželnih vlad Giuseppe Castiglione ob tem opozarja, da bo jeseni veliko šolarjev zaradi strogih varčevalnih ukrepov ostalo pred zaprtimi vrati šol. "S takšnimi rezi ne morem zagotavljati odprtja šol to jesen," je po poročanju The Daily Telegrapha povedal Castiglione.

400 milijonov Siciliji

Italijanska vlada je prejšnji teden Siciliji zagotovila 400 milijonov evrov likvidnostnih sredstev.

Ta avtonomna dežela si je med drugim pridelala prek pet milijard evrov dolga, ki po ocenah računskega sodišča hitro raste in bi ga utegnilo še dodatno povečati varčevanje države.

Sicilija mora namreč v treh letih izdatke zaradi varčevalnih paketov skrčiti za 1,1 milijarde evrov letos in po 1,2 milijarde evrov v letih 2013 in 2014, je poročala STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.