Svet
20 ogledov

Italija največja skrb

Grška elita je dobila željeni kredit, delavci se pripravljajo na stavke in prote Žurnal24 main
Strah. Slovenijo bi kriza v Italiji lahko vrgla iz elitnega kluba najbolj stabilnih držav EU, pravijo viri.

Kot smo izvedeli iz virov blizu vlade, Portugalska ni več sposobna financirati svojega dolga. Vseeno se lahko Slovenci bolj bojimo krize v Italiji, ki je ena največjih uvoznic naših izdelkov.

Slovenija: 3 milijarde

Reševanje. Delež Slovenije v posebnem instrumentu za finančno stabilizacijo naj bi bil do 2,851 milijarde evrov. Skupaj s predvideno pomočjo Grčiji bo tako Slovenija prispevala 3,138 milijarde evrov. Oblikovanje posebnega, 440 milijard evrov težkega instrumenta so včeraj v Bruslju potrdili Finančni ministri EU.

Zaradi Italije na tolar?
Italijo zaenkrat rešujejo gradbeni projekti premiera Silvija Berlusconija, prav gradbeništvo pa je tisto, ki poganja kri po žilah italijanskega gospodarstva, smo izvedeli neuradno.

V primeru, da bi Italija padla v krizo, bi to utegnilo imeti hude posledice za Slovenijo. Lahko bi celo onemogočilo vstop Slovenije v morebitno ožjo evrocono, ki jo za evropskim vladnim omizjem imenujejo superevro ali "evromarka".

Gre za ožjo skupino večinoma severnih držav, ki bi utegnile v prihodnosti obdržati evro, ki bo stabilnejši. Ostale države bi se v primeru, da se to zgodi, vrnile na nacionalne valute.

Dobili denar, sledi stavka
Prezadolžena Grčija pa je včeraj prejela prvi obrok posojila držav območja evra v višini 14,5 milijarde evrov. Za jutri pa je v državi, ki je evroobmočje pahnila v sedanjo krizo, napovedana nova generalna stavka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.