Svet
18 ogledov

Italija: policija nad sedež S&P

Prostori bonitetne hiše Standard & Poor's. EPA
Italijanska finančna policija danes preiskuje prostore ameriške bonitetne agencije Standard & Poor's (S&P). Ta s podajanjem napačnih ocen manipulirala s trgom.

Italijanska finančna policija danes preiskuje prostore ameriške bonitetne agencije Standard & Poor's (S&P) v Milanu, ki naj bi, kot izvira iz preiskave tožilstva, manipulirala s kapitalskim trgom na podlagi napačnih in neutemeljenih ocen o stanju italijanskega finančnega in bančnega sistema, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Tožilstvo mesta Trani na jugu Italije po poročanju Anse sicer preiskuje šest analitikov, tri iz S&P, enega iz bonitetne agencije Moody's in odvetnika obeh agencij v Italiji. Tri analitike S&P tožilci obtožujejo, da so poleg manipulacij na trgu krivi še zlorabe notranjih informacij in razpošiljanja napačnih informacij akterjem na trgu med majem in julijem lani.

Preiskava tožilstva traja že več mesecev, povezana pa je z "nenavadnimi" gibanji tečajev delnic na milanski borzi in znižanji bonitetne ocene Italije, poročajo italijanski mediji.

Finančna policija danes v prostorih S&P v Milanu zbira dokazno gradivo. Odvetnik S&P Giuseppe Fornari je po poročanju Anse dejal le, da s konkretnimi obtožbami ni seznanjen in da ne ve, ali je preiskava povezana z nedavnim znižanjem bonitetne ocene Italije.

Komentarjev 2
  • Stolp 14:53 19.januar 2012.

    Ma vraga! ZDA bo tako jezna da bojo še malo Italiji znižali oceno pa bojo takoj nehali s preiskavo.

  • mirko 13:52 19.januar 2012.

    Ali je to začetek konca primata ZDA v monetarni politiki na svetu ?!!! Upajmo.