Svet
16 ogledov

Italija: profesor zanikal holokavst

Claudio Moffa je v svojem predavanju zanikal holokavst. Žurnal24 main
Italijansko javnost je razburilo predavanje profesorja zgodovine na fakulteti za politične znanosti univerze v mestu Teramo Claudia Moffa. Slednji je namreč zanikal holokavst.

Moffa je namreč dejal, da v Nemčiji v času vladanja Adolfa Hitlerja ni bilo koncentracijskih taborišč za množično uničenje. "Ne obstajajo nobeni Hitlerjevih dokumenti, v katerih trdi, da bi morali uničiti jude," je dejal Moffa.

V svojem poročilu z naslovom Tabu tema v akademskem svetu: vprašanje Shoah Moffa še trdi, da je bil holokavst izrabljen v "ekonomske in politične namene". Po njegovem mnenju je holokavst ideološko orožje, s katerim so judje dobili status žrtev in s katerim so Izraelu omogočili pridobitev "ogromno" koristi.

Profesor, ki je v Italiji že več let znan predvsem po svojih teorijah v holokavstu, v poročilu med drugim citira tudi judovsko-ameriškega političnega znanstvenika Normana Finkelsteina, ki je svetovno javnost razburil z delom Industrija holokavsta.

Ministrica zahteva izključitev profesorja
Njegove izjave so v Italiji sprožile ostre odzive. Ministrica za izobraževanje Maria Stella Gelmini je zahtevala, da se Moffa takoj izključi iz univerze. Trinajstega oktobra se bo tako sestala z vodstvom univerze, s katerim bo govorila o ukrepih proti profesorju.

Ostro se je odzvala tudi judovska skupnost v Italiji. "Zanikanje holokavsta je žalitev za žrtve holokavsta. Moffa bi moral obiskati muzej holokavsta Yad Vashem v Jeruzalemu," je dejal predsednik judovske skupnosti Renzo Gattegna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.