Svet
19 ogledov

Italija: spopad zaradi hitrega vlaka

Spopad med policisti in nasprotniki gradnje železniškega predora.
1/4
Reuters
V spopadu med policijo in protestniki, ki nasprotujejo izgradnji hitre železniške povezave med Italijo in Francijo, je bilo ranjenih več ljudi.

Protestniki namreč nasprotujejo izgradnji železniškega predora, saj so prepričani, da bodo s tem uničili naravo. Policija je morala uporabiti vodne topove, da jih je lahko pregnala, saj so zablokirali vhod v gradbišče v alpski dolini Susa blizu Torina.

Po podatkih policije je bilo v spopadih ranjenih 25 policistov, v katere so protestniki metali kamenje in petarde. Demonstranti pa ob tem pravijo, da so policisti štiri protestnike pretepli.

Francija in Italija sta že leta 2001 podpisali sporazum o izgradnji železniške povezave med državama, na kateri bo vozil hitri vlak. Vse od takrat povezavi močno nasprotujejo prebivalci doline Val di Susa, ki so se jim pridružili tudi anarhisti in predstavniki Cerkve.

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je v intervjuju, ki je bil objavljen ta konec tedna, dejal, da se morajo dela začeti 30 junija, ali pa bo državi grozila izguba na stotisoče evrov iz evropskih strukturnih skladov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.